Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ – Απήχηση στην GenZ ο Κασσελάκης

Δημοσκοπήσεις: Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ – Απήχηση στην GenZ ο Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [364198] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η πτώση της δημοφιλίας συγκεντρώνεται προς το πρόσωπο του ίδιου του Στεφανου Κασσελάκη, περισσότερο από ό,τι στην εσωκομματική διαμάχη.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κρούουν τον κώδωνα του υπαρκτού κινδύνου της διάλυσης στην Κουμουνδούρου ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Αυτήν την φορά, μάλιστα, η πτώση της δημοφιλίας συγκεντρώνεται προς το πρόσωπο του ίδιου του Στεφανου Κασσελάκη, περισσότερο από ό,τι στην εσωκομματική διαμάχη.

Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση της GPO η πρόθεση ψήφου «ρίχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 12,9%, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται μόλις μία μονάδα πίσω. Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 13,8% έναντι του Στέφανου Κασσελάκη που συγκεντρώνει μόλις 12,1%.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά το γιγαντιαίο 48%. Η θετική άποψη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο 50,4%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τέταρτος με 24,3%. Το σχέδιο του «νέου» που θα μπορούσε να κερδίσει και μάλιστα έως τι ευρωεκλογές, προς το παρόν ηττάται ακόμη και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που δεν είναι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει ότι η κοινωνία έχει αρνητική γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει θετική για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός, ενώ το 72% έχει αρνητική γνώμη.

Η απήχηση του Κασσελάκη είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες και φθίνει όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή ιεραρχία. Η Gen Z είναι το καλύτερο ακροατήριό του αφού εκεί οι θετικές γνώμες φτάνουν το 29%. Λίγο καλύτερα του μέσου όρου τα πηγαίνει στους Millenials (18%) και μετά σε όλες τις άλλες κατηγορίες τα πηγαίνει χειρότερα του μέσου όρου του.

Πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές είναι και ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο.

Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% και 54% αρνητικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40% θετικές και 53% αρνητικές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόλις 25% θετικές και 65% αρνητικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σημαντικές διαρροές προς ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχει μικρότερες προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η θέση του δεύτερου κόμματος «τρίζει» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμφίβολα, η εικόνα ενός διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ελκυστική για τους ψηφοφόρους. Σίγουρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Από τη μία πλευρά, οι λανθασμένες κινήσεις ανώτερων στελεχών όπως ο Δημήτρης Βίτσας και, από την άλλη, ο μη ελκυστικός και κάπως αμβλύς τρόπος παρουσίασης της ηγεσίας του κόμματος έχουν αποθαρρύνει ακόμη και παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική στην ηγεσία του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο, για τη μεγάλη ιδεολογική της στροφή πρέπει επίσης να ενταχθεί στο κάδρο. Εκτός από την απαξίωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και του νομικού καθεστώτος του κόμματος, ο Στέφανος Κατσελάκης έχει απαξιώσει συστηματικά την προγραμματική θέση. Το πρώτο μέρος της ομιλίας του ήταν στον ΣΕΒ. Εκεί, ο Στέφανος Κατσελάκης αγνόησε τόσο την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μισθωτή εργασία, τις σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη, την έννοια του κεφαλαίου, όσο και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το επτάωρο, αλλά και εξασθένησε η νίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά ζητήματα.

Στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Κατά την κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και αριστερών ψηφοφόρων, το κόμμα εξέδωσε μία μονομερή ανακοίνωση, χωρίς την -παραδοσιακή- αναφορά στην ισραηλινή κατοχή.

Τέλος, στο επίπεδο της ιδεολογικής μετατόπισης, φαίνεται πως έχει κοστίσει και η ασάφεια που υπονοεί τεχνητή συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά την εκλογική νίκη του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόσο το συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και οι μετέπειτα δηλώσεις στελεχών προσκείμενων στον πρόεδρο, που προσιδιάζουν στην κεντροαριστερά, απωθούν και τους αριστερούς, αλλά και τους κεντρώους ψηφοφόρους, εφόσον κεντρώο κόμμα υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments