EDITOR'S PICK

Το Μπέργκαμο είναι το κρυμμένο στολίδι της Λομβαρδίας

Το Μπέργκαμο είναι το κρυμμένο στολίδι της Λομβαρδίας

Πηγή Φωτογραφίας: italiantravel.it

Η γενέτειρα του ζωγράφου Καραβάτζο και του συνθέτη Γκαετάνο Ντονιτζέτι με τους 150.000 κατοίκους απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα με απευθείας πτήση και αποτελεί την ιδανική λύση για ένα σύντομο διάλειμμα.

Το Μπέργκαμο, ή Μπέργκεμ όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι το κρυμμένο στολίδι της Λομβαρδίας, το οποίο μέχρι πρότινος οι ξένοι επισκέπτες που προσγειώνονταν στο τοπικό αεροδρόμιο Orio al Serio αγνοούσαν προτιμώντας το κοντινό και κοσμοπολίτικο Μιλάνο (περίπου 50 χλμ. απόσταση). Το Μπέργκαμο, όμως, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γειτονική πόλη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το νέο Μιλάνο. Εξάλλου, μπορεί να μη διαθέτει Σκάλα αλλά καμαρώνει για το Ντουόμο του.

View this post on Instagram

A post shared by lombardia_borghiecitta (@lombardia_borghiecitta)

Η γενέτειρα του ζωγράφου Καραβάτζο και του συνθέτη Γκαετάνο Ντονιτζέτι με τους 150.000 κατοίκους απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα με απευθείας πτήση και αποτελεί την ιδανική λύση για ένα σύντομο διάλειμμα. Μόλις προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να προσεγγίσεις με λεωφορείο την πόλη. Από εκεί αρχίζει η περιήγησή σου στο μαγευτικό και γραφικό Μπέργκαμο, το οποίο αναπτύσσεται σε πεδιάδα αλλά και σε επτά λόφους ο καθένας με πλούσια αρχιτεκτονική και ιστορικά μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ξεκινώντας από την Κάτω πόλη απαραίτητος είναι ένας χαλαρός περίπατος από τα Προπύλαια ως το Sentierone, τον φαρδύ πλακόστρωτο πεζόδρομο με τα καταστήματα (προσοχή, κλείνουν στις 19.00) στις δύο πλευρές του που καταλήγει στην Πιάτσα Ποντίντα (Piazza Pontida) με τα χαριτωμένα καφέ για ένα espresso ή για ένα απεριτίβο.

View this post on Instagram

A post shared by @mely_travellinglover

Επόμενος σταθμός είναι η μαγευτική Άνω πόλη, η οποία περιβάλλεται από τα μεσαιωνικά τείχη που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και τις τέσσερις πύλες της που οριοθετούσαν τα σύνορα της ενετικής επικράτειας. Φημίζεται για τα υπέροχα κτίρια, πραγματικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, που την καθιστούν μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας. Μπορείτε να την προσεγγίσετε με το ιστορικό πορτοκαλί τελεφερίκ (funicolare) με εισιτήριο που στοιχίζει 2.50 ευρώ, με το λεωφορείο 1A Città alta, είτε με το αυτοκίνητο. Αν επιλέξετε το τελευταίο, προτιμότερο είναι να το αφήσετε κατά μήκος των τειχών στο Viale delle Mura καθώς στο λιθόστρωτο κέντρο της Άνω πόλης επιτρέπονται μόνο τα οχήματα των κατοίκων. Η απόσταση, πάντως, είναι σχετικά μικρή και αν έχετε διάθεση για περπάτημα μπορείτε να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά της περιοχής με τα πόδια.

Σταδιακά όσο θα ανεβαίνετε θα αποκαλύπτεται η υπέροχη θέα προς την πεδιάδα που θα σας γοητεύσει. Αν, μάλιστα, η ατμόσφαιρα είναι καθαρή τότε είναι ορατό και το Μιλάνο, ακόμα και η Madonnina, το επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας που από τον ψηλότερο πυργίσκο της οροφής του Ντουόμο προστατεύει την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Δεκάδες καταστήματα, μικρά καφέ, ο υπέροχος φούρνος Il Fornaio στην Via Bartolomeo Colleoni 3 που καθημερινά ετοιμάζει την πιο γευστική βιτρίνα με αναρίθμητα κομμάτια πίτσας, τα επιβλητικά κτίρια του παλιού Δημαρχείου, της Βιβλιοθήκης με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία, το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο. Αυτά και άλλα πολλά θα συναντήσετε στη βόλτα σας στην Άνω πόλη.

Το Μπέργκαμο προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η πόλη τυλίγεται με ένα βουβό και απαλό πέπλο ομίχλης που δίνει μία διαφορετική γοητεία στην πόλη. Το χειμώνα είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του σκι, καθώς στην περιφέρειά του πολλά είναι τα χιονοδρομικά κέντρα με πίστες έκτασης 400 χλμ. όπως στις περιοχές Φόπολο, Κόλερε, Μόντε Πόρα, Σκιλπάριο και Κόλερε. Την άνοιξη εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό για εξορμήσεις στη φύση. Επιλέξτε ηλεκτρικό ποδήλατο και περιηγηθείτε στην πεδιάδα, θαυμάστε το καταπράσινο τοπίο και απολαύστε ανενόχλητοι χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου που θα σας οδηγήσει από την καρδιά της πόλης στα χωριουδάκια της περιφέρειας. Αν είστε πιο τολμηροί δοκιμάστε την αναρρίχηση σε βράχο στη Βαλ Σεριάνα ή τη Βαλ ντι Σκάλβε. Όσο για το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για κανό στον ποταμό Άντα ή για βαρκάδα στη λίμνη Έντινε. Αν πάλι δεν προτιμάτε τον αθλητισμό, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα δεκάδες καφέ και μπαρ της πόλης, να παραγγείλετε ένα σπριτς με το χαρακτηριστικό του πορτοκαλί χρώμα και να χαλαρώσετε.

Καζοντσέλι, πολέντα, καπού…

Φανταστείτε ένα βαθύ πιάτο με αχνιστά φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά με κρέας, τυρί grana padano, φρυγανιά, αχλάδι και θρυμματισμένο μπισκότο πικραμύγδαλου, να είναι βουτηγμένα στο βούτυρο και τα φύλλα φασκόμηλου. Αυτός ο απροσδόκητος συνδυασμός προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις γεύσης στο στόμα και καταλαμβάνει επάξια τον τίτλο του «βασιλιά» στη τοπική γαστρονομία. Αξίζει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή πολέντα, ένα δημοφιλές πιάτο της cucina povera (φτωχικής κουζίνας) που ετοίμαζαν συχνά οι χωρικοί με ζεστό χυλό από καλαμπόκι που συνοδεύει συνήθως κουνέλι ή κρέας και μπορεί να αντικαταστήσει το ψωμί. Παραλλαγή του πιάτου είναι η πολέντα ταράνια που φτιάχνεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σίκαλη.

Σε μπαρ της περιοχής που προσφέρουν απεριτίβο μπορεί να βρείτε ακόμα και κομμάτια τηγανητής τραγανής πολέντας. Η εκδοχή των λαχανοντολμάδων του Μπέργκαμο είναι το καπού (ή νοσέτς), το οποίο παρασκευάζεται με λαχανόφυλλα, μοσχαρίσιο κιμά, πολτό τομάτας, παντσέτα και φρυγανιά. Σερβίρεται με κατακόκκινη σάλτσα τομάτας και είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της παράδοσης. Ήρθε, όμως, η ώρα για επιδόρπιο: Δοκιμάστε το παραδοσιακό γλυκό του Μπέργκαμο, polenta e osei (πολέντα ε οζέι) από καλαμπόκι, ζαχαρόπαστα και μικρά σοκολατένια πουλάκια στην κορυφή, που εμπνέεται από το αντίστοιχο αλμυρό πιάτο. Θα δείτε παντού, από το ιστορικό καφέ Balzer μέχρι το πιο μικρό ζαχαροπλαστείο, αυτά τα μικρά ή και μεγαλύτερα στρογγυλά γλυκάκια.

Η κουλτούρα μίας πόλης ξεδιπλώνεται και μέσα από τη κουζίνα της. Στο Μπέργκαμο οι γαστρονομικές επιλογές είναι αναρίθμητες και δεκάδες είναι τα εστιατόρια που προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Ο πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι το Il Circolino σε ένα στενό λιθόστρωτο δρομάκι στην Άνω πόλη που ούτε φαντάζεσαι ότι κρύβει ένα εστιατόριο. Στην οδό Vicolo Sant’Agata, 19, λοιπόν, βρίσκεται το Circolino σε ένα κτίριο που αρχικά ήταν μοναστήρι, στη συνέχεια έγινε φυλακή και πλέον υποδέχεται δεκάδες πεινασμένων ταξιδιωτών και ντόπιων. Αν ο καιρός το επιτρέπει βγείτε στην αυλή με το αγιόκλημα και τα τραπέζια με τα κεραμιδί τραπεζομάντηλα και δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα όπως καζοντσέλι, πολέντα ή μία από τις νόστιμες πίτσες. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές θα έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε στον εσωτερικό χώρο παρατηρώντας παράλληλα τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που κοσμούν τις οροφές του. Είτε πρόκειται για μεσημεριανό είτε για βραδινό, εδώ το γεύμα θα σας μείνει αξέχαστο χάρη στις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, τις πλούσιες μερίδες, τα φρέσκα προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, τους οποίους επιλέγει με προσοχή ο συνεταιρισμός που διευθύνει το εστιατόριο.

Να θυμάστε ότι οι Ιταλοί το μεσημέρι τρώνε γύρω στις 13:00 και συνήθως εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να βρεθεί ελεύθερο τραπέζι, επομένως είναι προτιμότερο να κάνετε κράτηση λίγες ώρες νωρίτερα. Αν η σκέψη να περπατήσετε ως την Παλιά πόλη φαντάζει άθλος, τότε επιλέξτε να γευματίσετε στο Ol Giopì e la Margì που στεγάζεται σε κτίριο του 1700 στην ιστορική συνοικία («μπόργκο») στην οδό Μπόργκο Παλάτσο 27. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Ίβαρ Φολιένι, ο οποίος πήγε κόντρα στην τάση της εποχής για τη «nouvelle cusine» επιμένοντας «μπεργκαμάσκικα». Επέλεξε να προωθήσει την τοπική κουζίνα, τα προϊόντα και τις παραδόσεις προτείνοντας πιάτα με πολέντα, αλλαντικά, τυριά και τρούφα. Έπειτα από 40 χρόνια η απόφαση αυτή αποδεικνύεται σοφή, αφού οι πελάτες το έχουν ανακηρύξει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Το Μπέργκαμο δεν είναι γνωστό μόνο για την κουζίνα του, αλλά και για τη ζαχαροπλαστική. Εκεί, άλλωστε γεννήθηκε η στρατσιατέλα και συγκεκριμένα στα εργαστήρια του ιστορικού ζαχαροπλαστείου La Marianna που ιδρύθηκε το 1961. Ο «πατέρας» του λαχταριστού παγωτού και ιδιοκτήτης της γλυκιάς γωνιάς στην Άνω Πόλη είναι ο Ενρίκο Πανατόνι, ο οποίος ενώ ετοίμαζε παγωτό fiordilatte πρόσθεσε μία δόση λιωμένης μαύρης σοκολάτας. Η λιωμένη σοκολάτα σε επαφή με το παγωτό ρευστοποιήθηκε και οι λεπίδες της μηχανής του την έκοψαν σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε η στρατσιατέλα που έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Γλυκίσματα του ζαχαροπλαστείου μπορείτε να γευθείτε και στο αεροδρόμιο πριν μπείτε στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Ο Αρλεκίνος και ο Τζοπίνο «γεννήθηκαν» στο Μπέργκαμο και αποτελούν τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της τοπικής Κομέντια ντελ άρτε. Αναγνωρίζεται αμέσως από την πολύχρωμη φορεσιά του, είναι εύθυμος, αλλά και πονηρός, μαζί με τον φίλο του Μπριγκέλα χαλάει τα σχέδια του αφέντη του Πανταλόνε και είναι ερωτευμένος με την Κολομπίνα. Ο Αρλεκίνος είναι ο κλασικός απατεωνίσκος. Από την άλλη ο Τζοπίνο με την πονηρή έκφραση, την πρασινο-κόκκινη φορεσιά, το στρογγυλό καπελάκι είναι ο καλόκαρδος, απλός χωρικός που είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τους αδύναμους. Οι δύο αυτοί ήρωες πρωταγωνιστούν στη μακρά θεατρική παράδοση της πόλης. Το Μπέργκαμο φημίζεται για το μεγαλοπρεπές Θέατρο Ντονιτζέτι και το Τεάτρο Σοτσάλε στο οποίο ανεβαίνουν παραστάσεις, όπερα και οπερέτες, πραγματοποιούνται συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής που συνδυάζουν την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία.

Κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο το Μπέργκαμο στολίζεται, φωτίζεται και αγκαλιάζει με θαλπωρή κατοίκους και επισκέπτες. Αρκεί μία βόλτα στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο Πιατσάλε ντέλι Αλπίνι όπου είναι στημένα μικρά ξύλινα κουκλίστικα σπιτάκια από όπου μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, χειροποίητες δημιουργίες, κεντήματα, κεραμικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, γλυκίσματα και αλμυρές λιχουδιές. Όσο για τα παιδιά θα έχουν τη χαρά να δουν από κοντά τον Άγιο Βασίλη, αλλά και την Σάντα Λουτσία, την τοπική αγία που μοιράζει δώρα. Φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά θα διαπνέεται από μία μοντέρνα αύρα καθώς θα πραγματοποιηθεί η υπαίθρια έκθεση Christmas Design με εγκαταστάσεις σε πλατείες και σημαντικά σημεία της πόλης. Μέσα από το παιχνίδι του φωτός και τα γλυπτά, οι καλλιτέχνες «παντρεύουν» την καινοτομία με την παράδοση δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βυθιστούν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments