EDITOR'S PICK

Το μυστκό που κρύβει εδώ και χρόνια η Ορεινή Κορινθία

Η ορεινή Κορινθία, σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών από την Αθήνα, προσφέρει την ιδανική ευκαιρία μιας ολιγοήμερης απόδρασης σε έναν τόπο που συνδυάζει τη θαυμαστή ομορφιά με πλήθος δραστηριοτήτων και καλό φαγητό, συνιστώντας έτσι πεδίο διαλόγου μεταξύ ανθρώπου, φύσης και μυθολογίας.

Μιλώντας για τον κάμπο, δεν θα μπορούσε να μην αφιερωθεί λίγος χρόνος στο βουνίσιο χωριό του Αρχαίου Φενεού (ανάμεσα στα δέκα συνολικά χωριά του οροπεδίου υπάρχει και Φενεός και Αρχαία Φενεός). Το χωριό, που συγκροτήθηκε ως αυτόνομος οικισμός στις αρχές του 20ού αιώνα, ως αραιοκατοικημένο τμήμα του τότε Δήμου Φενεού της Αργολίδας, με το προσωνύμιο Καλύβια, διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες με εξαιρετική θέα λόγω και του συνδυασμού βουνού, δάσους και λίμνης, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης για ολοένα περισσότερους επισκέπτες.

Υπάρχει ασφαλώς και ακόμη ένα υδάτινο σημείο αναφοράς για όσους βρουν λίγο χρόνο για ένα μικρό οδικό ταξίδι από τα μικρά χωριά της περιοχής (Φενεός, Μεσινό, Μοσιά, Καστανιά, Λαύκα, Καρτέρι). Η Στυμφαλία, πεδίο μυθολογικής δράσης του ημίθεου Ηρακλή, είναι ένας από σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Ορνιθολογικής Εταιρίας με τις «Σημαντικότερες Περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας». Δέον να σημειωθεί ότι η επίσκεψη στη λίμνη δεν νοείται δίχως να περάσετε από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από το οποίο πολλά μαθήματα μπορούν να αντληθούν σχετικά με το φυσικό περιβάλλον της Στυμφαλίας και το πώς επηρέασε την ανάπτυξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων.