Πολιτική

Στροφή της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις

Στροφή της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το έναυσμα δόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και έχοντας πλέον κλείσει και τον κύκλο των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρέψει στον «οδικό χάρτη» του πολιτικού έργου, που έχει προαναγγείλει ως πρόγραμμα τετραετίας, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αυτό περιλαμβάνει.

Το σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, το πιο ευέλικτο τραπεζικό σύστημα και η μείωση της ανεργίας, αποτελούν τα θετικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η Κυβέρνηση για να περάσει μια σειρά από περαιτέρω μέτρα που θα δώσουν ώθηση στο οικονομικό περιβάλλον.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» ήταν η φράση, που χρησιμοποίησε, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το έναυσμα για την προαναγγελθείσα «μάχη κατά της φοροδιαφυγής», που άπαντες ευελπιστούν να μην έχει την τύχη των χαμένων μαχών, που έχουν προηγηθεί από σειρά κυβερνήσεων.

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, ΑΑΔΕ και εφοριών, τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και η παρέμβαση στη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι, μεταξύ άλλων, διαστάσεις που ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει ότι πρέπει να αλλάξει η αντικοινωνική συμπεριφορά όσων φοροδιαφεύγουν και προσπαθεί να προωθήσει άμεσα. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και μια προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων χωρίς η κυβέρνηση να επιβάλλει ή να αυξάνει τους φόρους στο σύνολο του πληθυσμού.

Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας δεν θα διακυβευθούν ποτέ, καθώς και την πραγματικότητα των πληθωριστικών πιέσεων και των πιέσεων στις τιμές που πρέπει να διαχειριστούν, η αύξηση των κρατικών εσόδων θα δώσει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους ένα ακόμη “εργαλείο” για την προώθηση μέτρων στήριξης, όπως οι επιδοτήσεις ενέργειας. Την άμεση αυτή σύνδεση ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα φορολογικά έσοδα ως “δημόσιο πλούτο”.

«Μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη». Αυτή είναι η επωδός, που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός και δίνει το στίγμα των παρεμβάσεων, που προωθούνται και πέραν της οικονομίας.

Όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η “μεταρρυθμιστική” επιχείρηση σημειώνει πρόοδο για την κυβέρνηση σε ένα εσωτερικό περιβάλλον όπου οι πολιτικές εντάσεις είναι χαμηλές και η πολιτική κυριαρχία σε πλήρη ισχύ. Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ξεκάθαρο πολιτικό έτος, που οδηγεί στις ευρωεκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν το καθοριστικό τεστ για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η δυσμενής διεθνής συγκυρία μπορεί να ωθήσει την Αθήνα να προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους της, κατά τη συζήτηση του δημοσιονομικού πλαισίου, να εξαιρέσει τις αμυντικές δαπάνες από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments