Πολιτική

Κυπριακό: Το διπλωματικό “πόκερ” της Τουρκίας

Κυπριακό: Το διπλωματικό “πόκερ” της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Yeniduzen.com

Πώς θα θελήσει ο Τούρκος πρόεδρος να αξιοποιήσει το Κυπριακό ως ένα σημαντικό εργαλείο στη διπλωματική του φαρέτρα.

Το Κυπριακό ζήτημα έχει τεθεί στο αρχείο. Μέχρι η Τουρκία και το ψευδοκράτος να κάνουν μια δήλωση για τη λύση των δύο κρατών και το τέλος της Ένωσης, κανείς δεν αναμένει οποιαδήποτε πρόοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ούτε καν πριν από το Κραν Μοντάνα, παρά τις δηλώσεις και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις και οι κινήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι για να δεχθεί τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να είναι “αμερόληπτος”, με βάση τους όρους που χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο Τατάρ δήλωσε σε συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά την περασμένη Τετάρτη ότι τα κατεχόμενα απορρίπτουν απολύτως την ιδέα ότι το πρόσωπο που θα διοριστεί ως απεσταλμένος θα είναι “άμεσα συνδεδεμένο με το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργάζεται για να ανακαλύψει αν υπάρχουν λόγοι για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με βάση την ομοσπονδία”.

Επέμειναν επίσης ότι θέλουν έναν “προσωπικό απεσταλμένο” που θα είναι αμερόληπτος, θα έχει περιορισμένες εξουσίες και θα εκτελεί τα καθήκοντά του για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Με τις πληροφορίες να θέλουν την τουρκοκυπριακή πλευρά υπεύθυνη για την απόρριψη της πρότασης διορισμού γυναίκας διπλωμάτη από την Αυστραλία, της Τζούλι Μπίσοπ (κατά τον ιστοχώρο Hellas Journal) με τη δικαιολογία ότι η χώρα της είναι μέλος της Κοινοπολιτείας όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συμφωνία της Πύλας (συμφωνία για τον δρόμο Άρσους – Πύλας) θεωρείται πολύ σημαντικό μέτρο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή της. Πολλοί διπλωμάτες σημείωσαν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα είναι πώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κινηθεί στο Κυπριακό και πώς θα το χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά ως σημαντικό διπλωματικό εργαλείο. Ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Προς το παρόν, στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, η Άγκυρα φαίνεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ψυχραιμία στο διάλογο ως μια κίνηση σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει το ίδιο και για το Κυπριακό. Κορυφαίες πηγές πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να θελήσει τελικά να κινηθεί διαφορετικά στο Κυπριακό, αλλά το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει υποχωρήσει προς το παρόν. Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη πλέον στην Ουκρανία και τη Γάζα, το Κυπριακό παραμένει ένας αναγκαστικός φαύλος κύκλος. Η εξέλιξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο τέλος της σύγκρουσης μπορεί να απαιτήσει κινήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Προς το παρόν, ωστόσο, το αδιέξοδο είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments