Πολιτική

Η αριστερή αντιπολίτευση στον Κασσελάκη

Η αριστερή αντιπολίτευση στον Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η αριστερή ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου.

Ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κομματικού σχηματισμού αφήνει ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Εφημερίδα των Συντακτών, τη στιγμή που ανασυντάσσονται οι δυνάμεις της Κουμουνδούρου, οι οποίες κινούνται στα αριστερά του κ. Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Κόκκαλης απαντά στο εάν η πολιτική κίνηση «Κόσμος» την οποία αναπτύσσει εδώ και χρόνια θα εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά «τίποτε δεν αποκλείεται».

παντώντας στο εάν αληθεύει ότι θα ηγηθεί μίας νέας πρωτοβουλίας με τη μορφή πράσινου κόμματος, ο κ. Κόκκαλης απαντά: «Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την κίνηση “Κόσμος”, αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανή στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μία συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει. Δηλαδή να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό οικονομικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει, το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική».

Η φωνή του κ. Κόκκαλη δεν είναι πολιτικά μοναχική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεδιπλώνονται δυνάμεις μιας περισσότερο “συνεπούς” ριζοσπαστικής αριστεράς.

Και αυτή τη στιγμή, συνωστίζονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αρκετές αριστερές τάσεις με στέρεες κοινωνικές και οργανωτικές αναφορές.

Πιο αναλυτικά, οι επικεφαλής της  ομάδας “6+6” είναι πρόθυμοι να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ή ακόμη και τις ευρωεκλογές. Ίσως επειδή πιστεύουν ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις τρέχουσες δημοσκοπικές τάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανεξετάσει με ποιους και πώς συνεργάζεται. Η τάση αυτή θα μπορούσε σίγουρα να διεισδύσει στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει ένα προεκλογικό μέτωπο νίκης απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Γνωστότερη μορφή των “6+6” είναι η κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Κατανοώντας ότι είναι αδύνατο να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, η  αριστερή Ομπρέλα, με πιο βασικούς εκφραστές τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη,  βρίσκεται σε ένα δίλημμα ανάμεσα στην επιθυμία της να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στην επιθυμία της να κινηθεί με το “6+6”. Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας κεντροαριστερής πλειοψηφίας, ενώ άλλοι θέλουν να συμμαχήσουν με περαιτέρω αριστερές δυνάμεις.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο σε σχέση με τις τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει το πλεονέκτημα ότι έχει δεδομένο έναν πανελλαδικό μηχανισμό και τη σχέση με τους ψηφοφόρους του. Η εκλογική αποτυχία του καλοκαιριού δείχνει σε πρώτη φάση ότι δεν το «σκότωσε» και αρκετοί ανένταχτοι συζητούν μαζί του. Ο σχηματισμός φέρεται να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments