Πολιτική

Κυβέρνηση: Επάνοδος στην καθημερινότητα με μεταρρυθμιστική ατζέντα

Κυβέρνηση: Επάνοδος στην καθημερινότητα με μεταρρυθμιστική ατζέντα

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση θέλει να ξεδιπλώσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της εν όψει των ζητημάτων της καθημερινότητας.

Η απουσία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και χρονικά και πολιτικά το κενό αντιπολίτευσης, για να επιλύσει σύνθετα προβλήματα, υλοποιώντας μια συγκροτημένη και συνεκτική μεταρρυθμιστική ατζέντα, στους τομείς που συνιστούν απόλυτους δείκτες για τη ζωή των ανθρώπων.  

Συγκεκριμένα, για την κυβέρνηση, είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα των καθημερινών μαχών που διαμορφώνουν το πολιτικό περιβάλλον, με οδηγό την πολιτική μάχη που είναι οι ευρωεκλογές.

Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητών δημοσίων μονάδων και νοσοκομείων αποτελούν μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον δημόσιο τομέα. Στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να διαχωριστούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, να διαποτιστούν από την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης και να διασφαλίσουν ότι το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες διοικούνται με τρόπο που εξυπηρετεί μόνο τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς των πολιτικών προϊσταμένων.

Η φοροδιαφυγή, η οποία είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο που όλοι μπορούν να δουν, είναι ένα γόνιμο πεδίο για μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν με κοινή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, επιδιώκονται με σχετικό θάρρος, έναντι του αναμενόμενου πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. Για παράδειγμα, ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι εθνικοί πρωταθλητές της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Επίσης, μια άλλη μεταρρύθμιση, που προωθείται, αναφέρεται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία εγκαταλείπουν το ίδρυμα με αξιοπρέπεια και προοπτικές κοινωνικής ένταξης. Οι εγκαταστάσεις απαιτούν αύξηση των πόρων που προέρχονται από τον δημόσιο πλούτο της φοροδιαφυγής. Μεταρρύθμιση είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ή η κατάργηση  της υποχρέωσης πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο.  Αλλά και η καθιέρωση bonus επίτευξης στόχων για κάθε Κτηματολογικό Γραφείο, με τις δαπάνες γι’ αυτό το λόγο να προέρχονται από τα έσοδα του φορέα, που ως αυτοχρηματοδοτούμενος δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Τέλος, μεταρρύθμιση με την ευρύτερη του όρου έννοια είναι το πρόστιμο των δύο εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, κίνηση που στέλνει επίσης το μήνυμα ότι η ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού και των αγορών δεν σημαίνει ότι αποτελούν χώρους αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments