Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή- Τι αλλάζει στα επιδόματα

ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή- Τι αλλάζει στα επιδόματα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως αυτό μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τις αλλαγές στην πληρωμή των επιδομάτων εξειδίκευσαν πριν από λίγο οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, το μέτρο των POS θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους κλάδους της λιανικής, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως αυτό μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ. Συμπλήρωσε πως τα έσοδα θα ανέλθουν σε 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημείωσε επίσης, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ.

Οι πέντε άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  1. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης
  2. Ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  3. Πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  4. Η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  5. Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε:

  • την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής
  • την καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας που σε συνδυασμό με POS. Δεν θα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή
  • την επιβολή κυρώσεων για συναλλαγή με μετρητά άνω των 500 ευρώ
  • την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων με προϊόντα κατανάλωσης

Τι αλλάζει για τα επιδόματα

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπονται αλλαγές στην πληρωμή των επιδομάτων. Ειδικότερα, εισάγεται η υποχρεωτική χρήση προπληρωμένων καρτών για τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα μπαίνει όριο αναλήψεων μέχρι 50% του κάθε επιδόματος. Για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Συνεπώς, από το 2024 θα καταβάλλεται με προπληρωμένη κάρτα η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, εκτός από τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου. Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Στο «στόχαστρο» η χρήση μετρητών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κάτι τέτοιο κινείται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
  • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
  • Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε πως «το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Αμέσως μετά, ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε και την παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Στόχος η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως «συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

Τόνισε πως «βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια». Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί».

Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος σημείωσε πως το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις. Αυτές είναι οι εξής:

  • Η διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων.
  • Η ενίσχυση της διαφάνειας.
  • Η συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε ότι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία τους, αλλά και για τη διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Μάλιστα, τόνισε ότι και οι συναντήσεις των στελεχών της Αρχής με τους φορολογούμενους θα καταγράφονται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, ο Γιώργος Πιτσιλής μίλησε και για τη λαθρεμπορία καυσίμων, λέγοντας ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία τους με όσους παρανομούν.

Η ανάλυση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, πραγματοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχει και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments