Διεθνή

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος στην Γάζα

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος στην Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: I24news.tv

Η πολεμική σύγκρουση έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή.

Σε κομβική καμπή έχει περάσει ο πόλεμος στη Γάζα έναν μήνα μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, καθώς ο στρατός του Ισραήλ απέχει σημαντικά από την επίτευξη των στόχων της εξόντωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης και της απελευθέρωσης των ομήρων.

Επικεντρώνοντας τις αεροπορικές επιδρομές του σε συγκεκριμένους στόχους, το Ισραήλ επιδιώκει να επιτεθεί στις υποδομές της Χαμάς με ελάχιστες απώλειες αμάχων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια ασφαλή ζώνη για τις χερσαίες δυνάμεις που σταδιακά “εκκαθαρίζουν” τα προάστια της Γάζας, προετοιμάζοντας μια τελική σύγκρουση εντός του αστικού ιστού.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη απομακρυνθεί προς το νότο, αλλά ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στη Γάζα, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την επιχείρηση.

Επιπλέον, ο κίνδυνος να επιχειρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις είναι υψηλός και απρόβλεπτος, δεδομένου ότι το δίκτυο των τούνελ της Χαμάς δεν έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Παράλληλα, η αγωνία για την τύχη των ομήρων εντείνεται από το γεγονός ότι η Χαμάς ανακοίνωσε ήδη το Σάββατο το θάνατο περίπου 60 ομήρων και απέδωσε το θάνατό τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με σκοπό να αυξήσει την εσωτερική πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να είναι διχασμένη μεταξύ εκείνων που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία και εκείνων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποστηρίζουν μόνο μια “ανθρωπιστικές παύσεις”, οι οποίες θα έδιναν την ευκαιρία στους πολίτες να απομακρυνθούν και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια όταν μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η διαφοροποίηση αυτή έγινε ακόμη περισσότερο φανερή στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, με ομολόγους του των Αραβικών Κρατών και την Παλαιστινιακή Αρχή στο Αμμάν, όπου ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή θα έδινε την ευκαιρία στη Χαμάς να αναδιοργανωθεί και να συνεχίσει μόλις βρει την ευκαιρία τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Μετά τη Ραμάλα, ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στην Κύπρο μετέβη για να αξιολογήσει το ρόλο της Λευκωσίας στη σχεδιαζόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση και τις δυνατότητες της επιχείρησης για τη διάσωση χιλιάδων Αμερικανών και ξένων στο Ισραήλ και το Λίβανο.

Επί του πεδίου πάντως η Χαμάς δείχνει ότι έχει ακόμη δυνατότητες για πλήγματα εναντίον του Ισραήλ, ενώ από Βορά η αποτροπή φαίνεται να έχει λειτουργήσει καθώς η Χεζμπολάχ μόνο αποσπασματικά εξαπολύει περιορισμένες επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ οι οποίες απαντώνται αμέσως με πυρά ή με αεροπορικά πλήγματα. 

Είναι σαφές ότι μόνο σε μια πραγματική ισοπέδωση της Γάζας θα αντιδράσει δυναμικά η Χεζμπολάχ καθώς γνωρίζει ότι εάν ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Ισμαήλ θα υπάρξει σκληρή αντίδραση και από τους Αμερικανούς που με το αεροπλανοφόρο ανοικτά των ακτών έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο. Η πολεμική αναμέτρηση βρίσκεται, λοιπόν, σε ένα κομβικό σημείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments