Πολιτική

Ο νέος εσωκομματικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος εσωκομματικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Νέα ρεύματα και τάσεις στην Κουμουνδούρου.

Οι νέες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αναμετρηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου. Οσες φτάσουν ως εκεί. Κι αυτό αφού παρά τη μερική εκεχειρία που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, τα θέματα είναι εδώ, οι υπόγειες διεργασίες του μπλοκ της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ακόμα και μια συζήτηση για προπλάσματα νέων σχηματισμών.

Όλα τα ρεύματα, παλιά και νέα, συμμετέχουν σε αυτή τη συλλογικότητα. Επικεφαλής της ομάδας των νεοπροεδρικών είναι, βέβαια, ο Στέφανος Κασσελάκης (Τζάκρη, Αυγέρη, Καπνισάκης, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας κ.ά.). Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ ότι σε πρόσφατη συνάντηση της πρώην Κίνησης Μελών με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, αποφασίστηκε ότι το ρεύμα αυτό έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Το κίνημα πρωτοσυστάθηκε το μακρινό 2018 από την τότε Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010, το παπαγαλάκι του ΣΥΡΙΖΑ στην Καραβέλλα. Τώρα, ο πυρήνας του κινήματος συσπειρώνεται γύρω από τον Κασσελάκη, τόσο στην κατεύθυνση ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο κόμμα, όσο και στη στρατηγική του ανοίγματος από τη ριζοσπαστική αριστερά προς το προοδευτικό κέντρο.

Παράλληλα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα σαφές αλλά και κρίσιμο ρεύμα στο κόμμα, το ρεύμα των “6 συν 6” , με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου και το επιτελείο (βουλευτές και πρώην υπουργοί όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Κώστας Μπάρκας), το οποίο είναι επίσης κρίσιμο για το μέλλον όλης της περιοχής. Η νέα ηγεσία έχει τοποθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή τη στιγμή, το κυρίαρχο ρεύμα αξιολογεί βήμα προς βήμα τη νέα ηγεσία και τους διαύλους της με άλλα ρεύματα. Άλλωστε, το ρεύμα των “6 συν 6” είναι ιδιαίτερα επικριτικό σε πτυχές των ρητορικών εξαγγελιών του Κασσελάκη, όπως οι δηλώσεις του στον ΣΕΒ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να επικοινωνεί στενά με το εν λόγω ρεύμα, αν και προέρχεται από τη σκληρή ομάδα της Ομπρέλας.

Σκληρή στάση κρατά ο κορμός της Ομπρέλας. Εξάλλου τρεις από τους τέσσερις που έχουν παραπεμφθεί από την ηγεσία για διαγραφή είναι στελέχη της (Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης). Από ένα μέρος της Ομπρέλας έχει προεξοφληθεί η ρήξη με τον Κασσελάκη ενώ εδώ στοιχίζονται και μέρος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και με πιο κριτικό τρόπο ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τέλος, υπάρχουν οι Ενωτικοί. Μπορεί να καταγράφονται μεμονωμένες διαφωνίες, αλλά το “μεσαίο τμήμα” του ΣΥΡΙΖΑ  παραμένει ενωμένο. Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελος, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Κώστας Αρβανίτης και οι δύο γραμματείς του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, είναι ενωτικοί στη στάση τους και κινούνται προς την κατεύθυνσης της ενότητας του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments