Πολιτική

Σήμερα το πρώτο θεσμικό τετ – α – τετ Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

Σήμερα το πρώτο θεσμικό τετ – α – τετ Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [364158] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι ενώνει και τι διαιρεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπεται μία ακόμη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Βέβαια, από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει στο μυαλό του και την πιο σημαντική ίσως συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συμμετάσχει στο συνέδριο του PES στη Μάλαγα στις 10-11 του ίδιου μήνα. Ο ένας θα κοιτάζει προς τα μέσα, ο άλλος προς τα έξω.

Ο ένας θα κοιτάει μέσα, ο δεύτερος έξω. Η συνάντηση όμως, εθιμοτυπική αποσαφηνίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζοντας να χαρτογραφήσουν προσεκτικά τον αντίπαλο, έχει τη δική της ειδική σημασία. Δύο ατζέντες των δύο ανδρών, αλλά και τρεις στόχοι που βάζει ο καθείς εξ αυτών για τον χώρο του, θέτουν τα δύο κόμματα σε έναν παράδοξο μαραθώνιο εννιά μηνών μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι Κασσελάκης – Ανδρουλάκης θα συναντηθούν και στο φόντο δημοσκοπήσεων που τους φέρνουν να διαγκωνίζονται σχεδόν ισότιμα πια για τον προοδευτικό χώρο.

Οι ιδιόρρυθμες έριδες δεν είναι μόνο μια μάχη για το πολιτικό κύρος. Είναι, επίσης, μια μάχη για την επόμενη μέρα και είναι πραγματικά μια ισχυροποιημένη εδραίωση θέσεων. Η πλευρά Κασσελάκη θέλει να κόψει γρήγορα τον εσωστρεφή γόρδιο δεσμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει αυτή τη στρατηγική ως προϋπόθεση για την εκλογική άνοδο του δικού της κόμματος.

Επιδιώκει επίσης να διευρύνει το ρόλο της ως σημαντικός παίκτης στο αντιδεξιό μέτωπο. Μόνο από θέση ισχύος μπορεί να κάνει ένα στρατηγικό άνοιγμα.  Η πλευρά Ανδρουράκη δεν χτίζει και υψώνει τείχη. Ούτε αποκλείει τη συνεργασία σε πεδία. Το έχουν αποδείξει άλλωστε οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες  το ΠΑΣΟΚ το έκανε πιο ηγεμονικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς του με την κοινωνία. Αυτό που σίγουρα δεν έχει στις προτεραιότητές της  η πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη  είναι οι συνέργειες με εταίρους που είναι και πάλι πολιτικά τοξικοί. Για παράδειγμα, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ παίρνει σαφείς αποστάσεις και περιμένει να δει  αν το πληρωμένο διαδικτυακό τρολάρισμα αποτελεί όντως πολιτική πράξη και μηχανισμός συκοφαντικής δυσφήμισης.

Αν η μία ατζέντα των δύο συνομιλητών είναι η καλύτερη θέση για το κόμμα τους, η δεύτερη είναι προφανώς οι υποκλοπές. Πεδίο που επίσης θα μπορούσε δυνητικά να τους ενώσει αλλά και εδώ υπάρχουν διαφορετικές θεάσεις. Η πλευρά Κασσελάκη κινήθηκε θεσμικά όλη την εβδομάδα, φτάνοντας στον Αρειο Πάγο για ενημέρωση. Η πλευρά Ανδρουλάκη έκανε προσομοίωση αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σε υψηλούς τόνους και με μπρα ντε φερ του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Μάκη Βορίδη για τις υποκλοπές.

Πριν από τις συνομιλίες, και οι δύο πλευρές έχουν κατά νου τρεις περαιτέρω στόχους. Δυναμική για τις ευρωεκλογές. Ποιος θα είναι ο καλύτερος αντι-Μητσοτάκης. Και ποιος θα πείσει εκ νέου τους Ευρωπαίους ως ο καλύτερος, σοβαρότερος συνομιλητής και εγγυητής του προοδευτικού χώρου. Ο Ανδρουλάκης έχει στρατηγική εμβάθυνσης των σχέσεων, βοηθούμενος από την προηγούμενη εμπειρία του, αλλά και από την ξεκάθαρη πυξίδα του ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Ο Κασσελάκης παραλαμβάνει την ιδιότυπη τσιπρική θέση για «γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αριστερών και σοσιαλιστών. Που οφειλόταν και στο γεγονός πως ο προκάτοχος του ήταν πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments