Οικονομία

Τι σημαίνει η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Moody’s

Τι σημαίνει η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Moody’s

Πηγή Φωτογραφίας: theamericangenius.com

Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook των ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης.

Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook των ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, από σταθερό, επισημαίνοντας αυξανόμενους κινδύνους για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η Moody’s προέβη σε αυτή την κίνηση “στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων”.

«Η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει:

«Η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στο αμερικανικό Κογκρέσο εγείρει τον κίνδυνο οι διαδοχικές κυβερνήσεις να μην είναι σε θέση να καταλήξουν σε συναίνεση για ένα δημοσιονομικό σχέδιο για να επιβραδύνουν την πτώση της προσιτότητας του χρέους».

Η κίνηση της Moody’s να περιορίσει τις προοπτικές της φτάνει καθώς το Κογκρέσο αντιμετωπίζει την επικείμενη απειλή για κλείσιμο της κυβέρνησης για άλλη μια φορά.

Οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν με οριακή πλειοψηφία τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα προσωρινά μέτρα για να αποτρέψουν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες από το να εξαντλήσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό την επόμενη Παρασκευή (17 Νοεμβρίου) και να κλείσουν.

Η  Moody’s είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί σταθερά μια κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ- μετά την S&P Global, η οποία υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε ΑΑ+ το 2011, η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της από τριπλό Α σε ΑΑ+ τον Αύγουστο. Αν και ο οίκος μείωσε τις προοπτικές του και ανέφερε ότι η υποβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί μεσοπρόθεσμα, υπενθύμισε την ισχυρή οικονομική και πιστωτική ισχύ των ΗΠΑ και “την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής της Ουάσινγκτον” και επιβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει προς το παρόν την αξιολόγηση τριπλού Α.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε την κατάσταση “νέα συνέπεια του ρεπουμπλικανικού εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας του Κογκρέσου”.

«Διαφωνούμε με τη μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τα αξιόγραφα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πιο εξέχοντες ασφαλείς πόροι του κόσμου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέγεμο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ, προχωρώντας με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Ιουνίου με το Κογκρέσο για τα όρια δανεισμού και αναπτύσσοντας ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments