Πολιτική

Όλα τα βλέμματα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου

Όλα τα βλέμματα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα

Σε αχαρτογράφητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κασσελάκη να φέρεται ανένδοτος.

Στις 12μμ αρχίζει η προγραμματισμένη και πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ – η σημαντικότερη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει πρόταση δημοψηφίσματος στην Κεντρική Επιτροπή ζητώντας τη διαγραφή τεσσάρων μελών του κόμματος (Τζουμάκας, Φίληw, Σκουρλέτης και Βίτσας). Αν η πρόταση δεν περνούσε, ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε δημοψήφισμα με άλλο τρόπο, με τη συμμετοχή του 15% των μελών του κόμματος.

Ακολούθησαν οι προδιαγεγραμμένες αποχωρήσεις των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση που κατήγγειλαν πολιτικά τον νέο πρόεδρο και τις συνθήκες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε σήμερα “αιφνιδιαστική” επίσκεψη στη Μεγαλόπολη, τη Σπάρτη και τα προάστια της Αθήνας, όπου μίλησε επίσης για “καθαρό κόμμα”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε με την εν λόγω κίνηση να έρθει από πάνω πολιτικά σε σχέση με την «Ομπρέλα». Με δεδομένες τις αποχωρήσεις από την αριστερόστροφη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κίνησή του εκτιμάται ως «επικοινωνιακή» και από στελέχη που δεν ήταν απέναντί του.

Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο εσωτερικό του κόμματος από τα βασικά και ιστορικά στελέχh του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστικές των ανησυχιών που εγείρονται από την πρόταση για δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μακρά συζήτηση μεταξύ των στελεχών που έκαναν διαφορετικές επιλογές στις προεδρικές εκλογές, αλλά επιθυμούσαν να στηρίξουν το κόμμα πάση θυσία.

Αρκετά στελέχη κάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να σταματήσει την ταλαιπωρία των μελών του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για θέματα όπως είναι η διαγραφή. Μεταξύ των στελεχών που εξέφρασαν την ανησυχία τους είναι οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Παπάς, και Φλαμπουράρης.

Οι “6+6” και η “Ομπρέλα”

Από πλευράς 6+6, τα στελέχη δηλαδή που είναι πλησίον στους κ.κ. Αχτσιόγλου, Χαρίση και Ηλιόπουλο και είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στο κόμμα, η ανησυχία εντείνεται και αναμένεται να ανεβάσουν ψηλά τους τόνους στην αυριανή συνεδρίαση, απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι επίσης πιθανό ότι τα μέλη της αριστερής τάσης “Ομπρέλα” δεν θα βρίσκονται καν στο ξενοδοχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα μέλη πιστεύεται ότι θα είναι παρόντα μόνο και μόνο για να δηλώσουν την αποχώρησή τους από τον κομματικό σχηματισμό.

Διεργασίες και συζητήσεις γίνονται και μεταξύ του Διονύση Τεμπονέρα και άλλων, όπως η Διάνα Βουτυράκου. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και το ενδεχόμενο παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη για παραβίασης του κανονισμού του κόμματος, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες ιδέες είχαν κατατεθεί στο παρελθόν από στελέχη που βρίσκονται κοντά στην “Ομπρέλα”. Οι σκέψεις αυτές προϋποθέτουν ότι πάνω από το 50% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και ότι ο πρόεδρος θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Η στάση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είναι ανένδοτος ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί σε στελέχη όπως ο Γιώργος Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μανώλης Καπνισάκης και η Δώρα Αυγέρη για να στηρίξουν αυτή την απόφαση.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “όλα τα εσωκομματικά ζητήματα πρέπει να λυθούν γρήγορα, δεν έχουμε την πολυτέλεια” και ότι “το κόμμα πρέπει να σταθεί στα πόδια του μέχρι τις ευρωεκλογές” και πως “από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών και αναδείχθηκε αρχηγός του κόμματος ο κ. Καsσελάκης, η θέση του ήταν συνειδητά ενιαία και απευθυνόταν σε όλους”, τόνισε.

Επισημαίνεται πως η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι, με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Το Σαββατοκύριακο θα σηματοδοτήσει, βέβαια, μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments