Διεθνή

Politico: Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Politico: Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: The Iranian flag flutters in front of the International Atomic Energy Agency (IAEA) organisation's headquarters in Vienna, Austria, June 5, 2023. REUTERS/Leonhard Foeger//File Photo

Η ΕΕ συζητά την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν για την υποστήριξή του προς τους τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά οι διπλωμάτες της ΕΕ διχάζονται σε μεγάλο βαθμό για το αν αυτό είναι καλή ιδέα.

Η ΕΕ συζητά την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν για την υποστήριξή του προς τους τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά οι διπλωμάτες της ΕΕ διχάζονται σε μεγάλο βαθμό για το αν αυτό είναι καλή ιδέα.

Εν τω μεταξύ, τα τρία μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ – η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία – έχουν επίσης καταρτίσει σχέδια, τα οποία είδε το Politico, σχετικά με το πώς θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Χαμάς.

Η Τεχεράνη είναι εδώ και καιρό βασικός υποστηρικτής της Χαμάς, η οποία πραγματοποίησε επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Ισραηλινοί πολίτες και απήχθησαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι. Παρά το ιστορικό αυτής της υποστήριξης από την Τεχεράνη, ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τον βαθμό στον οποίο το Ιράν εμπλέκεται άμεσα στα σχέδια της Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου, ή ακόμη και σε γνώση τους.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι εντός της ΕΕ θέλουν να προετοιμάσουν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν, ιδίως την απαγόρευση της εξαγωγής εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυραύλων.

Η ΕΕ έχει κατατάξει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση εδώ και χρόνια και υπάρχουν ήδη αρκετές κυρώσεις. Όσον αφορά το Ιράν, τον περασμένο μήνα η ΕΕ αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που συνδέονται με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Και από τον Ιούλιο, οι Βρυξέλλες έχουν ένα νέο καθεστώς κυρώσεων που απαγορεύει την εξαγωγή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μετά τις κατηγορίες ότι το Ιράν προμήθευε τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας.

Η πρόταση συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια ομάδα εργασίας διπλωματών με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο, το νομοθετικό όργανο στο οποίο μετέχουν τα κράτη μέλη.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, αρκετές χώρες της ΕΕ εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τη χρονική στιγμή της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στον αντίποδα αυτού του επιχειρήματος, ορισμένες χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα είχε νόημα να είναι έτοιμα τα μέτρα εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή εάν η Τεχεράνη κλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments