Policy Briefs

Ο Πέδρο Σάντσεθ και πάλι Πρωθυπουργός

Ο Πέδρο Σάντσεθ και πάλι Πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: Bbc.com

Διορίστηκε για νέα κυβερνητική θητείας εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης.

Ο ηγέτης του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, επανεξελέγη από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός την Πέμπτη (16 Νοεμβρίου) με απόλυτη πλειοψηφία (179 ψήφους), κυρίως χάρη στην υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων. κόμματα ανεξαρτησίας , που αποκτήθηκαν μέσω αμφιλεγόμενων συμφωνιών.

Το φιλελεύθερο Partido Popular (PP, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που είναι η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό κόμμα Vox (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), ψήφισαν κατά αυτής της ανανέωσης (171 ψήφοι). Υποστήριξαν ότι θα εντείνουν τη δημοκρατική τους «αντίσταση» στον νόμο αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές – μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που συνήψε ο κ. Sánchez για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους – ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της συζήτησης για την ορκωμοσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε την Τετάρτη (15 Νοεμβρίου) με σκληρά λόγια από τον Santiago Abascal, πρόεδρο της Vox , ο οποίος συνέκρινε τον κ. Sánchez με τον Adolf Hitler και τον κατηγόρησε ότι «οργάνωσε πραξικόπημα» με την αμνηστία . συμφωνία. Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο νόμος στοχεύει να παράσχει αμνηστία σε όσους εμπλέκονται στην απόσχιση του 2017 στην Καταλονία.

Ο εκπρόσωπος του PSOE στο κοινοβούλιο, Patxi López, επέκρινε την Πέμπτη το PP για τη σθεναρή αντίθεσή του στον νόμο περί αμνηστίας και τις επιθέσεις του κατά του πρωθυπουργού και ζήτησε από το κόμμα να επιδείξει «μέτρο» στις δηλώσεις του, τις οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, του φέρνουν . πιο κοντά στην ακροδεξιά.

«Μην συνεχίσεις να ταΐζεις το θηρίο [του Vox], γιατί τελικά θα σε καταβροχθίσει. «Μην μετατρέπετε την απογοήτευσή σας που δεν είστε στην κυβέρνηση σε πρόσκληση για μίσος », προειδοποίησε ο κ. López, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El País.

Στην ομιλία του, ο κ. Sánchez είπε ότι μια νέα εποχή ανατέλλει τώρα στην Ισπανία και ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην «πολυεθνικότητα» του κράτους. Συμβολικά, ευχαρίστησε στις επίσημες γλώσσες της χώρας (βασκικά, καταλανικά/βαλενθιανά και γαλικιανά) τα εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα που τον στήριξαν.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κανάλι RTVE , ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ορκωμοσία του ήταν «νόμιμη» και ότι η κυβέρνησή του θα είναι «νόμιμη, δημοκρατική και συνταγματική» . Ζήτησε επίσης από το PP να παραδεχτεί την «ήττα» του μετά τις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Ο κ. Sánchez έλαβε την υποστήριξη των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Μαζί για την Καταλονία (JxCat) και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), των βασκικών κομμάτων ανεξαρτησίας PNV (μετριοπαθής εθνικιστής) και EH Bildu (ακροαριστερός εθνικιστής), του περιφερειακού Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων (Κανάρια Νησιά) και τον περιφερειακό σχηματισμό της Γαλικίας, το εθνικιστικό μπλοκ της Γαλικίας (BNG).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments