Αθλητισμός

Φυλακούρης: Ο Πούσκας με φώναζε “Καραγκιόζη” [vid]

Φυλακούρης: Ο Πούσκας με φώναζε “Καραγκιόζη” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [355229] SUPERLEAGUE 2022-2023 / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο πρώην παίκτης της ομάδας του Wembley κάνει αναδρομή στα πρώτα χρόνια του στον Παναθηναϊκό.

Μια μεγάλη σημαία της Παναθηναϊκής οικογένειας, ο Τότης Φυλακούρης, μίλα αποκλειστικά στο paopantou.gr. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο πρώην παίκτης της ομάδας του Wembley κάνει αναδρομή στα πρώτα χρόνια του στον Παναθηναϊκό. Θυμάται τον μεγαλύτερο αδερφό του που τον μύησε στο ποδόσφαιρο, το πρώτο του συμβόλαιο, τους προπονητές που τον σημάδεψαν. Ακόμη ανακαλύπτει άγνωστα περιστατικά μεταξύ παικτών και του μυθικού “καλπάζων συνταγματάρχη” Φέρεντς Πούσκας. Συνάμα μιλά για την σχέση του με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τα χρόνια του στους πάγκους με τον Μαλεζάνι αλλά και το… παράπονο που έχει από τον Γιάννη Αλαφούζο. 

Φυλακούρης στο “P”: Ο Πούσκας με φώναζε Καραγκιόζη, είμαι με τον Αλαφούζο γιατί είμαι Παναθηναϊκός (vid)

Υπέγραψα στον Παναθηναϊκό για να επιστρέψει ο αδερφός μου στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τον αδερφό σου τον Δημήτρη. Εκείνος σε μύησε στο ποδόσφαιρο;

Ναι, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και ήταν ο πιο γρήγορος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ο Αντώνης Ματζαβελάκης τότε υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσουν. Θα αγοράσει σπίτι, θα βοηθήσει δηλαδή την οικογένειά του. Αλλά ήταν λόγια του αέρα. Ο αδερφός μου ήταν από τα μεγαλύτερα εξτρεμ της Ελλάδος, κάθε Κυριακή έβαζε ένα με δυο γκολ όμως ατύχησε. Τράκαρε με την βέσπα, που ήταν η αδυναμία του με πήγαινε και εμένα βόλτα. Έμεινε σε κώμα 30 ημερών και εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό για να παει στην Αφρική. Εκεί υπήρχαν παλιοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Στεφανάκος του Ολυμπιακού, ο Ξανθάκης, ο Χριστίδης και αρκετοί άλλοι.

Εκεί βρήκε την φόρμα του ξανά, έπαιξε πάρα πολύ και τότε έπιασαν εμένα. Μου είπαν το εξής: “Για να γυρίσει ο αδελφός σου στην ομάδα πρέπει να υπογράψεις εσύ“. Έτσι υπέγραψα κρυφά από τον Δημήτρη, το 1961. Δυο χρόνια αργότερα τον δοκίμασαν κρυφά, όμως ο Μπόμπεκ μου εξήγησε γιατί δεν τον πήρε. “Μικρέ Φυλακούρη δεν μπορώ να τον πάρω, δεν είναι ο παίκτης που πρέπει να παρω στον Παναθηναϊκό“. Έγινε σεβαστό και από τους δυο μας. Από τότε ακολουθούσα τα χνάρια και τις συμβουλές του, όπως των προπονητών μου.

Τι σου υποσχέθηκε ο Μαντζαβλεκάκης για να υπογράψεις συμβόλαιο;

Μου είπε ότι θα μου αγόραζε ένα κοστούμι. Πράγματι πήγαμε και το αγόρασε. Όμως μου ζήτησε να υπογράψω απόδειξη, για να την δείξει στην ομάδα. Κάτω από την απόδειξη είχε το δελτίο, έτσι υπέγραψα και τα δυο. Έκανα ξανά… “γκέλα” από την πολύ αγάπη που είχα για το ποδόσφαιρο. Μου βγήκε σε καλό. Στις αρχές της θητείας μου ο Παναθηναϊκός με βοήθησε οικονομικά, ώστε έζησα λίγο καλύτερα.

Και όταν ήρθε η ανανέωση στο ρόστερ και έφυγαν παλιοί παίκτες, όπως ο Λουκανίδης και ο Σακελαρίδης, έδειξα το ταλέντο μου. Ήμουν αναντικατάστατος σε όλα τα παιχνίδια. Δεν το περίμενα να συμβεί. Ευγνωμονώ τον Παναθηναϊκό για ότι έχει κάνει και κάνει ακόμα για εμένα.

Ο Πούσκας δεν ήταν ο καλύτερος προπονητής

Θυμάσαι το πρώτο σου γκολ με τον Παναθηναϊκο;

Ήταν με την Δόξα Δράμας στο κύπελλο. Κερδίσαμε 4-1 και ήμουν με διάστρεμμά στο αριστερό πόδι. Με ρώτησε ο Μπόμπεκ αν μπορώ να παίξω. “Φυσικά και μπορώ” του απάντησα. Σκόραρα με το πονεμένο πόδι και πανηγύριζα σαν μικρό παιδί.

Άλλαξες πολλούς προπονητές στον Παναθηναϊκό. Πέρα από τον Πούσκας ποιος σου έχει μείνει περισσότερο στην μνήμη;

Θα βάλω και τον Πούσκας αλλά δεν ήταν ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από την ομάδα. Ο καλύτερος ήταν ο Μπόμπεκ, ο οποιος έφερε το 4-3-3 που τότε η Ευρώπη δεν το είχε αφομοιώσει. Είναι όπως τώρα ο Γουαρντιόλα με το passing game, όπου δεν βλέπουμε τίποτα αξιόλογο. Ύστερα ήταν ο Χόχμπεργκ κύριος με τα όλα του. Πολύ σημαντικός με την “μαθητεία” του ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος. Ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε το 4-3-3 και αφομοίωσε την πειθαρχεία στην ομάδα, που είχε χάσει ο Μπόμπεκ στο τέλος.

Ο Παναθηναϊκός επί Πετρόπουλου ήταν ένας πυρήνας σκληρών, με την καλή έννοια, παιδιών και αγωνιστών. Μετά ήρθε ο Πούσκας, ένας επαγγελματίας της γνώσης που όταν άνοιγε το στόμα του και σου έλεγε κάτι, ήταν αλήθεια. Αν έλεγε φερ ειπείν “ο Πελέ έπαιζε έτσι και έτσι…” ήταν αλήθεια.

Πηγή: paopantou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments