Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Αντιπολίτευση σε ρυθμούς “σκληρού ροκ”

ΠΑΣΟΚ: Αντιπολίτευση σε ρυθμούς “σκληρού ροκ”

Πηγή Φωτογραφίας: [365139] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρώτη δημοσκόπηση είδε ήδη το φως της δημοσιότητας: για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνοντας το δρόμο και προς τις επόμενες ευρωεκλογές.

Η αλλαγή αυτή στη στάση της κοινής γνώμης έχει ήδη διαπιστωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη και στην περιοδεία των στελεχών, με περισσότερο κόσμο να συγκεντρώνεται για να ακούσει και να δείχνει την ενεργό στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από ό,τι στη δύσκολη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας. Η διαφαινόμενη συρρίκνωση και η de facto συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει το βλέμμα των προοδευτικών ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή των συσχετισμών δεν αποτυπώνεται ακόμη στα επίσημα σχόλια της Χαριλάου Τρικούπη. Ανώτατα στελέχη του σημειώνουν ότι παρακολουθούν τις κρυφές και ανοιχτές έρευνες και ότι το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι το ΠΑΣΟΚ να καταγράψει μια “σταθερή σχέση εμπιστοσύνης” με την κοινωνία. Πάντως, μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται η περίοδος των κοινοβουλευτικών οργάνων, με τη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και σήμερα την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αντιπαρατεθεί ευθέως με τη Νέα Δημοκρατία.

Πλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να σκιαγραφήσει στις ερχόμενες παρεμβάσεις του τα επόμενα βήματα για το μέλλον, με απώτερο στόχο να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ την κύρια εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ στις εκλογές του 2027 και τελικά θα αναλάβει την εξουσία.

Μέχρι τότε, και ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό εκλογικό σώμα, από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την αριστερά.

Το ζήτημα των συνεργασιών

Και παρότι δεν έχει γίνει κανένα επίσημο σχόλιο για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή, καθώς και κάποια από τα μέλη που τελικά θα αποχωρήσουν, θα πλαισιωθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Πριν ακόμη αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία η Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ήδη διατυπωθεί σχόλια από ορισμένα μέλη του στελεχιακού δυναμικού για το ενδεχόμενο να έρθουν στελέχη  από το κομματικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Η άποψη που επικρατεί μεταξύ των στελεχών είναι ότι, δεδομένης της ευρύτερης πολιτικής κινητικότητας, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τις κομματικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη συμφιλίωση σε επίπεδο κοινωνικής βάσης των δύο κομμάτων.

Στο επίπεδο των συνεργασιών, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την επιβολή από τα πάνω ως συμφωνία και τάσσεται περισσότερο υπέρ της διαδικασίας “από κάτω προς τα πάνω” που οδήγησε, για παράδειγμα, στην εκλογή του Χάρη Δούκα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες συνεννόησης για την προκαταρκτική εξέταση για τα Τέμπη στο πλαίσιο της κατά περίπτωση θεσμικής επαφής, όπως συζητήθηκε μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, δεν ευοδώθηκαν και τα δύο κόμματα κατέθεσαν τελικά δύο διαφορετικές προτάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments