Πολιτική

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday [vid]

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η κακοκαιρία Daniel ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, δεν ήταν μια ψιχάλα» είπε ο πρωθυπουργός

«Η κακοκαιρία Daniel ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, δεν ήταν μια ψιχάλα» είπε, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Απευθυνόμενος προς τον Σωκράτη Φάμελλο και σχολιάζοντας τον μικρό αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην αίθουσα της Βουλής, είπε: «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%, όπως πορεύεστε» και συνέχισε: «Μας είπατε, κ. Φάμελλε ότι το 2019 μας αφήσατε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Αναρωτήθηκα ποια ήταν αυτά; Παραπάνω αεροπλάνα, πυροσβεστικά, συντονιστικά κέντρα, πόρους; Τι από όλα αυτά αφήσατε; Να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας η Πολιτική Προστασία ήταν μια γενική γραμματεία σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Ή μήπως τα εργαλεία που μας αφήσατε ήταν κάποιοι χάρτες πλημμυρών οι οποίοι απεδείχθησαν προβληματικοί καθώς δεν προέβλεψαν που θα είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά έστω και αν ήταν σωστός ο χάρτης τι μας λέτε; Ότι ο χάρτης είναι το εργαλείο που μας αφήσατε για να αντιμετωπίσουμε τον Daniel; Αυτή ήταν η προίκα σας και μας κατακρίνετε κιόλας ότι δεν τα αξιοποιήσατε. Δεν μας είπατε τι διαφορετικό έπρεπε να κάνουμε και με ποιους πόρους».

Επίσης, κατά την ομιλία του απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Δεν χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να θυμηθείτε κ. Κωνσταντοπούλου τον παλιό σας εαυτό του πρώτου 6μήνου του 2015. Με εγκαλέσατε για θέματα λογοδοσίας ως δήθεν μόνη κάτοχος της λαϊκής ευαισθησίας και μόνο εσείς με το φωτοστέφανο της ευαισθησίας να μας κάνετε μαθήματα λες και μόνο η δική σας καρδιά πονάει για τους κατατρεγμένους. Κάποιοι μερίμνησαν μέσα στην πρωτοφανή κρίση να πάνε στα λασπωμένα νερά που δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Αλλά μόνο εσείς έχετε ευαισθησία και την δείχνετε πώς; Καταθέτοντας ερωτήσεις. Λϊγη αυτοσυγκράτηση. Δεν έχετε μονοπώλιο ευαισθησίας και η διαδρομή σας δεν δικαιολογεί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε τι; Πόσο ωραίες ερωτήσεις καταθέτετε. Είμαστε πάντα παρόντες εμείς και αρμόδιοι υπουργοί να σας απαντάμε. Εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου έχετε την ευαισθησία να κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέτε να μην ανησυχούν γιατί έχετε λεφτόδεντρο για όλα τα προβλήματα. Εγώ αυτό δεν το κάνω γιατί θέλω να λέω την αλήθεια και αυτό κάναμε και θα κάνουμε γι αυτό και μας εμπιστεύονται οι πολίτες».

Στη συνέχεια, στρέφοντας τον λόγο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι υπάρχει λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον από το να λένε ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση. Υπάρχουν και εδώ στην αίθουσά μας οι αρνητές της κρίσης της κλιματικής. Δεν υπάρχει παγκοσμίως επιστήμονας που να μην βεβαιώνει ότι υπάρχει πολύ γρήγορη ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται ευθέως με την αύξηση συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που επίσης συνδέεται με την χρήση ορυκτών καυσίμων . Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει σε δράσεις γι αυτό και προχωρούμε στην πράσινη μετάβαση. Κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Για αυτό και γίνεται η παγκόσμια προσπάθεια πράσινης μετάβασης και εμείς είμαστε πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Έχουμε επεξεργαστεί το σχέδιο για την ενέργεια και το περιβάλλον και η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην πράσινη ενέργεια / Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα ή η ΕΕ αλλά πρέπει να μετέχει όλη η παγκόσμια κοινότητα και έρχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες και διαμαρτύρονται προς εμάς και γι αυτό υπάρχει ανακατεύθυνση πόρων και δημιουργείται αυτό το πολυσύνθετο πρόβλημα. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που φανταζόμασταν πριν από 5 χρόνια.

Για το πόρισμα των Ολλανδών ας δούμε τι έγραψε. Τι λέει λοιπόν, για να έχουμε μια κοινή κατανόηση; Αυτό που θα σας πω απαντά και στην κριτική για την καθυστερημένη κατάθεση επικαιροποιημένων σχεδίων διαχείρισης πλημμύρας. ”Από τις 5 – 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 1.000 χρόνια. Η τροπική αυτή καταιγίδα ήταν η πιο ισχυρή που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη. 3,7 δις κυβικά μέτρα» Και συνεχίζει η έκθεση συγκρίνοντας με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2021 στην Ευρώπη όπου χάθηκαν 242 άνθρωποι, «το νερό που έπεσε σε αυτές τις καταστροφές ήταν πολύ λιγότερο , περίπου 10 μιλιμετρ όταν στην Θεσσαλία έπεσαν πάνω από 700 και λένε οι ειδικοι ¨ευτυχώς που δεν θρηνίσαμε ανθρώπινες ζωές». Και λένε οι ειδικοί ότι η λεκάνη Θεσσαλίας είναι από τις πιο δύσκολες και θα ήταν αδύνατο να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα σε φαινόμενα τύπου Ντάνιελ αλλά μπορούμε να τα περιορίσουμε”.

Αυτά μας λένε οι Ολλανδοί προτείνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις που πιστεύω ότι σε πρώτο επίπεδο είναι σωστές για το που θα πηγαίνουν τα νερά, με ποια ταχύτητα κ.α. Κάνουν σαφέστατη αναφορά για ζητήματα διακυβένρησης νερού και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Για διαχείριση νερών κάνουν συγκεκριμένες αναφορές και εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε. Πόσους ΤΟΕΒ έχουμε στην Θεσσαλία ; 49 και ένα ΓΟΕΒ. Ο κάθε Δήμος το δικό του βιλαέτι. Τοπικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται το θέμα. Η κάθε τοπική κοινωνία να ζητά ανάχωμα ή φράγμα χωρίς να ενδιαφέρετε για το τι επίπτωση θα έχει αυτό στο επόμενο χωριό. Κατανοητό αλλά όχι σωστό.

Λέει η έκθεση λοιπόν, ότι απαιτείται ένας οργανισμός ανά λεκάνη απορροής που θα κάνει τον σχεδιασμό, παρακολούθηση υλοποίησης έργων κεντρικά ώστε να αποφεύγονται τοπικές συγκρούσεις. Να φτιάχνουμε αναχώματα σωστά να καθαρίζουμε τα ποτάμια, να σιγουρευόμαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες προστατεύονται και δεν χτίζονται. Κοίτη του Πηνειού με πλημμυρική ζώνη αριστερά και δεξιά. Τι υπάρχει μέσα στην κοίτη; Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με μπουζουκτσήδικα μαγαζιά. Τι θα κάνουμε με αυτά; Όταν θα πάμε να τα γκριμίσουμε θα είστε εκεί να στηρίξετε; Και να δούμε τι θα κάνουμε με τη λεκάνη απορροής της Κάρλας».

Νωρίτερα, ο πρωθυποργός ξεδίπλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Θεσσαλία και Έβρο από την κακοκαιρία Daniel και τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού όσο και το ευρύτερο σχέδιο απέναντι στην κλιματική κρίση.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων. Όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη και αναφέρομαι στην συμφωνία στην Μέση Ανατολή, για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με παύση εχθροπραξιών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Προφανώς μένουν πολλά να γίνουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments