Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Θολό τοπίο γύρω από την εκεχειρία [vid]

Ισραήλ: Θολό τοπίο γύρω από την εκεχειρία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Η αρχική ικανοποίηση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δίνει τη θέση της στην ανησυχία για το κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί.

Αν και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, νεότερες αναφορές από το Ισραήλ κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εκεχειρίας.

Η αρχική ικανοποίηση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δίνει τη θέση της στην ανησυχία για το κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί.

Αν και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, νεότερες αναφορές από το Ισραήλ κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή οι επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται με μεγάλη ένταση τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και τη Δυτική Όχθη.

Ανάμεσα στα πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα ήταν και ο γιος ενός βουλευτή.

14:45 Κοινή ανακοίνωση των IDF και της ISA για τον διευθυντή του Αλ Σίφα

«Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας συνελήφθη και μεταφέρθηκε για ανάκριση από την ISA, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο, υπό την άμεση διεύθυνσή του, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο, εκμεταλλευόταν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια και τους πόρους του νοσοκομείου. Επιπλέον, η Χαμάς αποθήκευε πολυάριθμα όπλα μέσα στο νοσοκομείο και στους χώρους του.

Μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι μαχητές της οργάνωσης αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ορισμένοι από αυτούς πήραν μαζί τους ομήρους από το Ισραήλ. Μια έκθεση επιβεβαίωσε επίσης τη δολοφονία της στρατιωτίνας Noa Marciano στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο, υπό τη διεύθυνση του Mohammad Abu Salmiya, υπήρχε εκτεταμένη δραστηριότητα της Χαμάς. Τα ευρήματα για την εμπλοκή του σε δραστηριότητες θα καθορίσουν αν θα υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση από την ISA».

14:35 Δέκα νεκροί από επίθεση σε συνοικία της Γάζας

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

14:24 Συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Ενώ όλοι αναμένουν την εκεχειρία στη Γάζα, οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου συνεχίζονται, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι πολλά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ, στα περίχωρα των πόλεων Kfar Shuba, Halta και al-Jebin.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση δήλωσε ότι μαχητές της στόχευσαν συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατιωτών γύρω από το al-Marj, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων.

14:16 Itamar Ben Gvir: «Όχι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση κρατουμένων»

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, ζήτησε από τις αρχές των φυλακών να μην επιτρέψουν πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Οι οδηγίες μου είναι σαφείς: Δεν πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις χαράς», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αντιτάχθηκε στη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς.

14:07 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Κατάρ λέει ότι ο ακριβής χρόνος έναρξης της εκεχειρίας θα ανακοινωθεί «εντός ωρών».
  • Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον τελευταίο ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.
  • Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας λέει ότι υπάρχουν 65 πτώματα μέσα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας που δεν μπορούν να θάψουν, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις να τις εκκενώσουν.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα μαζί με αρκετούς ακόμα υγειονομικούς
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι σταματά τον συντονισμό με τον ΠΟΥ για την εκκένωση τραυματιών και ιατρικού προσωπικού, μετά τη σύλληψη των γιατρών

14:00 Al Jazeera: Προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκε πυρά ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια

Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε πυρά ενώ προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Al Jazeera.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου και πιέζουμε για άμεση προστασία όλων των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν «μετατραπεί σε νεκροταφεία και πεδία πολέμου».

13:45 Ο διευθυντής του Σίφα συνελήφθη συνοδεύοντας ασθενείς προς τη νότια Γάζα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είπε ότι ο διευθυντής του Αλ Σίφα συνελήφθη σε κομβόι που πήγαινε προς τη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan ανέφερε ότι ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet μετά τη σύλληψή του.

«Μας εκπλήσσει πολύ η στάση των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το έγκλημα μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος αφού σημείωσε ότι σταματούν τον συντονισμό με τον ΠΟΥ για την εκκένωση των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι η εκκένωση των τραυματιών και των υπόλοιπων ιατρικών ομάδων στη Γάζα έχει προς το παρόν σταματήσει. Το υπουργείο επέκρινε το γεγονός ότι οι ομάδες συνελήφθησαν παρόλο που η έξοδός τους ήταν συντονισμένη με το Ισραήλ.

13:34 Βουλευτής του Νετανιάχου: «Ώρα να επιστρέψουμε στον παλιό, καλό σιωνισμό – Έλεγχος της Γάζας με εποίκους»

Ο βουλευτής του Λικούντ, του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ariel Kallner δήλωσε χθες ότι το δόγμα που κατέρρευσε στις 7 Οκτωβρίου είναι αυτό των Συμφωνιών του Όσλο και της απόσυρσης από τη Γάζα και ότι η αντίληψη που θεωρεί τους εποικισμούς βάρος για την ασφάλεια και όχι πλεονέκτημα πρέπει να ξεριζωθεί εκ βάθρων.

Ο Kallner έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο «Επιστροφή στη Γάζα» που διοργάνωσαν κινήματα εποίκων. Όσον αφορά τον μελλοντικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, ο Kallner δήλωσε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στον καλό και παλιό σιωνισμό που κατανοεί ότι οι IDF δεν έχουν καμία προοπτική στο να ελέγχουν μεγάλες περιοχές με την πάροδο του χρόνου χωρίς μια παρουσία πολιτών που να κατέχει σημαντικά τμήματα της περιοχής».

13:24 Ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζει για συμφωνία που επιτρέπει στο προσωπικό του να επισκέπτεται τους ομήρους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δηλώνει ότι «δεν έχει λάβει γνώση» οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτραπεί στο προσωπικό της να επισκέπτεται ομήρους στη Γάζα, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αυτό προβλεπόταν για τη συμφωνία.

«Μέχρι στιγμής, η ΔΕΕΣ δεν έχει λάβει γνώση οποιασδήποτε συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα δύο μέρη, σχετικά με τις επισκέψεις της στους ομήρους. Σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια επίσκεψη, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη «, δήλωσε την Πέμπτη στο CNN η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Φατίμα Σατόρ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί και να προσφέρει ιατρική υποστήριξη στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την επιστροφή ορισμένων από αυτούς στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

13:13 «Κατάπτυστη πράξη» – Καταδικάζει η Χαμάς τη σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα

Η Χαμάς καταδίκασε τη σύλληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις του διευθυντή και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Αλ Σίφα και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν για την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια κατάπτυστη πράξη που προέρχεται μόνο από μια οντότητα που στερείται κάθε αίσθησης ανθρωπιάς και ηθικής, εκτός του ότι αποτελεί έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων που εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments