Πολιτική

Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχωρούν και οι τελευταίοι διαφωνούντες

Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχωρούν και οι τελευταίοι διαφωνούντες

Πηγή Φωτογραφίας: [362178] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Αποσκίρτηση των τελευταίων διαφωνούντων και άνοιγμα της ηγεσίας σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Με νέο κύμα αποχωρήσεων σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποιεί ανοίγματα προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Συγκεκριμένα, με ένα συλλογικό κείμενο 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύοντας «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως εξηγούν στην επιστολή τους, «ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».

Τονίζεται η κριτική για τη στάση που κράτησε το κόμμα από το 2018 και μετά. «Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Επίσης, νέα αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε το Σάββατο, καθώς αποχωρεί η νεολαία Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου. Η αποχώρηση σημειώθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του κόμματος. «Με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», σημειώνουν τα μέλη της νεολαίας Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου και επισυνάπτουν ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύουν τους λόγους της απόφασής τους.

Τη στιγμή, πάντως, που καταγράφεται αυτό το κύμα αποχωρήσεων των τελευταίων διαφωνούντων, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει γέφυρες προς το χώρο του κέντρου και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Έτσι, ο Νίκος Κοτζιάς, επικεφαλής της Κίνησης Πράττω, είναι θετικός στην πρόταση που του απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πιο συγκεκριμένα, Επιστολή στον Νίκο Κοτζιά  απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά το μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών του κόμματός του, εμφανίστηκε θετικός στην πρόσκληση του πρώην υπουργού Εξωτερικών για διάλογο.

Στην απάντησή του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι στην παρούσα ιστορική και πολιτική καμπή «είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας», καθώς όπως εκτιμά «μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν «μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης» απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments