Διεθνή

Γάζα: Αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για επέκταση της εκεχειρίας

Γάζα: Αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για επέκταση της εκεχειρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Theguardian.com

Κορύφωση των διαβουλεύσεων λίγες ώρες πριν από τη λήξη της τετραήμερης εκεχειρίας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της σήμερα, τελευταία ημέρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κατάλογο των ομήρων που πρέπει να απελευθερώσει η Χαμάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κατάλογος έχει αξιολογηθεί από το Ισραήλ και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισήλθε σήμερα στην τέταρτη και τελευταία ημέρα της με φόντο τις συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η ισλαμιστική οργάνωση υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι επιδιώκει να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός πέραν των τεσσάρων ημερών” που προβλέπει η συμφωνία, με στόχο να “αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν”.

 Αυτό προβλεπόταν στη συμφωνία.

Πηγή του γαλλικού πρακτορείου με πρόσβαση στη Χαμάς εξήγησε ότι η εξτρεμιστική οργάνωση “διεμήνυσε στον διαμεσολαβητή” ότι ήθελε να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για “δύο έως τέσσερις ημέρες”.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και προβλέπει τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 από τους περισσότερους από 200 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 φυλακισμένων Παλαιστινίων.

Μέχρι την Παρασκευή, 39 όμηροι είχαν απελευθερωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 όμηροι είχαν απελευθερωθεί εκτός της συμφωνίας (οι περισσότεροι από αυτούς υπήκοοι της Ταϊλάνδης που εργάζονται στο Ισραήλ). Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων, με την προϋπόθεση της απελευθέρωσης 10 ομήρων την ημέρα.

 Η ρήτρα που προέβλεπε την παράταση της ανακωχής είναι μεν «ευλογία», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, όμως «έχω επίσης πει πως μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ζητήσει σήμερα από την κυβέρνησή του να εγκρίνει έναν “πολεμικό” προϋπολογισμό 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τη “νίκη”. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τη δήλωση αυτή στη βόρεια Γάζα, όπου επισκέφθηκε στρατιώτες για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη το 2005.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments