Πολιτική

Κατακραυγή για Σούνακ

Κατακραυγή για Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: ILE PHOTO: British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak walks near the Treasury building in London, Britain, May 3, 2022. REUTERS/Toby Melville

Έντονες αντιδράσεις για τη στάση του Ρίσι Σούνακ.

Η ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αμέσως την ενόχλησή του, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν την κίνηση του Σούνακ ως “πολιτικά λανθασμένη”.

Ενδεικτικό της δυσφορίας που προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας The Standard, που προηγήθηκε της ακύρωσης, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα απορρίψει στη συνάντηση αυτή κάθε αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών.

Πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να επικοινωνεί και να παρουσιάζει τη θέση της για το θέμα, η οποία δεν διαφέρει από όσα έχει επανειλημμένα ανακοινώσει και αποτελεί την ελληνική θέση. Δηλώνουν επίσης ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για την επανένταξη των γλυπτών θα γίνουν σε κάθε περίπτωση με το Βρετανικό Μουσείο και όχι με τη βρετανική κυβέρνηση.

Επισημαίνουμε πως η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ ακυρώθηκε, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται κατά πολύ του Ρίσι Σούνακ σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο ίδιος φέρεται να έχει μια πιο περισσότερο φιλελληνική θέση για το θέμα.

Τονίζεται, στο σημείο αυτό, πως σε πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης – μετά την ακύρωση από τον Ρ. Σούνακ- να συναντηθεί με τον Βρετανό αναπληρωτή πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά.

«Η στάσης της Βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα», δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό

«Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού και εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε για τις δηλώσεις με τις πάγιες θέσεις της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τους New York Times, “για τον κ. Σούνιακ, η διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα είναι ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική».

Ο ιστοχώρος Politico φιλοξενεί άρθρο με τίτλο “Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ”. Στο άρθρο τονίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός “έχασε τα γλυπτά του” και πως «ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για ορισμένα παλαιά έργα τέχνης».

Το Sky News υπογραμμίζει πως η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να σταλθούν πίσω. Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμα φορά με κύριο άρθρο της η εφημερίδα Times τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. «Δε θα έπρεπε να πρόκειται περί ιδιοκτησίας, αλλά για το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα τα μάρμαρα, εκείνα στην Αθήνα και εκείνα στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως ένα καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον», σημειώνει το άρθρο, αν και στο τέλος κάνει λόγο για «δανεισμό» τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Επίσης, οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο «Σούνακ σνομπάρει τον κ. Μητσοτάκη» τόνισαν ότι ο Στάρμερ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο, επρόκειτο να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά σε συνάντηση τη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments