Ελλάδα

COP 28: Για πρώτη φορά παει ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες

COP 28: Για πρώτη φορά παει ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες

Πηγή Φωτογραφίας: COP 28: World-leading economists, finance leaders unveil steps to reform international climate finance/vanguardngr.com

Το ελληνικό περίπτερο στο Ντουμπάι, ο πρωθυπουργός, οι επιχειρήσεις και τα green deals

Τον δρόμο για το Ντουμπάι έχουν πάρει περίπου 200 κυβερνητικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διεθνή συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη κορυφαίων ενεργειακών ομίλων της χώρας όπως είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Μytilineos, η Motor Oil, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η TITAN, η κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον, η οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Μητσοτάκης, το «πράσινο» νησί και η Masdar

Για πρώτη φορά η χώρα μας θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο, στο οποίο μάλιστα, εκτός από εκδηλώσεις, θα γίνουν και σημαντικές ανακοινώσεις και συναντήσεις. Ειδικότερα, μετά τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, θα παρουσιαστεί η συνέχεια του project των GReco Islands με την παρουσίαση του επόμενου «πράσινου» ελληνικού νησιού στο οποίο θα γίνουν εμβληματικές παρεμβάσεις στο πεδίο της ενέργειας, των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μάλιστα, παρουσία του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχαγιάν θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας (MOU) μεταξύ του ΥΠΕΝ και της κρατικής εταιρείας των ΗΑΕ «Masdar» για την ανάληψη του μετασχηματισμού του νέου GR-eco Island, το οποίο θα είναι νησί χαμηλού πληθυσμού (έως 5.000 άτομα), με αδυναμία διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα πριν το 2030. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρόγραμμα «GR-eco Islands» έχει ξεκινήσει από την Αστυπάλαια, τη Χάλκη, την Τήλο, τον Άγιο Ευστράτιο, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και περιλαμβάνει χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, παραγωγή ενέργειας κλπ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και η διοργάνωση του “Οur Ocean Conference” που θα αναλάβει η χώρα μας για τον Απρίλιο του 2024, παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον Κλίμα κ. Τζον Κέρι.

Την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα συζητήσει με τον επικεφαλής της Wind Europe κ. Ζιλ Ντίκσον για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Την ίδια μέρα, οι επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, της ιταλικής Snam Στέφαο Νενιέρ, του ENTSO-G Πιότρ Κους και της Hydrogen Europe Γιώργος Χατζημαρκάκης θα συζητήσουν για το πράσινο μέλλον των υποδομών αερίου και τον ρόλο του υδρογόνου. Επίσης, η κυρία Παναγιώτα Δρυμωνίτου Τσικνάκου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα παρουσιάσει τα μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει εταιρεία στην Ελλάδα.

Ο όμιλος Κοπελούζου Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας “ GREGY Interconnector Project” από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elica Group κ. Γιάννη Καρύδα και τον αντιπροέδρο του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννη Μάργαρη. παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και στελεχών της Κομισιόν.

Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί πολλές συζητήσεις οι οποίες θα αφορούν στις προσπάθειες απανθρακοποίησης των προμηθειών αερίου του αγωγού EastMed και την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας «Euroasia».

Αγωγός υδρογόνου Στο επίκεντρο θα βρεθούν αυτές τις ημέρες και τα σχεδιαζόμενα project για την ηλεκτρική διασύνδεση Saudi Greek Interconnection, μεταξύ του ΑΔΗΜΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, για την ιδέα κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ανανεώσιμων αερίων (υδρογόνου) από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, αλλά και τη μεταφορά παραγώγων υδρογόνου, όπως η αμμωνία με πλοία από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για χρήση στη ναυτιλία.

Mytilineos, ΤΙΤΑΝ και Motor Oil Την Πέμπτη, σε συζητήσεις για το πρασίνισμα της βιομηχανίας θα συμμετέχουν στελέχη της Mytilineos και της ΤΙΤΑΝ. Ακόμη, τα σχέδια της Motor Oil για ανάπτυξη ΑΠΕ, εναλλακτικών καυσίμων καθώς και δεύσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα θα αναπτύξει ο CEO της MORE κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου.

Στο ελληνικό περίπτερο θα διοργανωθούν περισσότερες από 30 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας, εκπροσώπων think tanks και MKO καθώς και ακαδημαϊκών φορέων, με επίκεντρο την ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών και τη συζήτηση μέτρων και δράσεων για την πράσινη ενέργεια και το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments