Podcasts | Pagenews Politics #3

Γιώργος Σταμάτης: Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι ένα από τα στρατηγικά και πιο εμβληματικά έργα

Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι μια μεταρρύθμιση της τελευταίας εικοσαετίας

30.11.2023 | 19:59

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Γιώργος Σταμάτης: Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι ένα από τα στρατηγικά και πιο εμβληματικά έργα

Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι μια μεταρρύθμιση της τελευταίας εικοσαετίας

Συνέντευξη για τα μεγάλα ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σταμάτης.

«Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι ένα από τα στρατηγικά και πιο εμβληματικά έργα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης των ατόμων με αναπηρία», τονίζει ο Γιώργος Σταμάτης, όταν αναφέρεται στις δράσεις και τις πολιτικές σχετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ποια είναι η στρατηγική της χώρας για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ;

Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι ένα από τα στρατηγικά και πιο εμβληματικά έργα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης των ατόμων με αναπηρία. Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι μια μεταρρύθμιση της τελευταίας εικοσαετίας. Πρόκειται για το άτομο που βοηθάει το άτομο με αναπηρία στη διαδικασία ένταξής του στην κοινότητα, πρόληψη της ιδρυματοποίησης, και το οδηγεί στη διαδικασία ανεξάρτητης διαβίωσης. Αυτό κλιμακωτά έχει και άλλα καλά. Για παράδειγμα, βοηθάει την οικογένεια να «αναπνεύσει». Είναι ένας εξειδικευμένος άνθρωπος που έρχεται να βοηθήσει το άτομο με αναπηρία. Και επίσης, ένας συμπολίτης μας βρίσκει δουλειά με πολύ καλά χρήματα.

Κι ακόμη, το άτομο που δουλεύει ως προσωπικός βοηθός γνωρίζει τον πραγματικό κόσμο της αναπηρίας και της δυσκολίας που αποφέρει η πολύ βαριά αναπηρία στο άτομο με αναπηρία. Και έτσι γίνεται ένας κοινωνός κατανόησης: Τι σημαίνει άτομο με αναπηρία, τι σημαίνει οικογένεια με αναπηρία, το θέμα της προσβασιμότητας. Εμείς φτιάξαμε πόλη στη χώρα μας για να μένουμε και όχι για να ζούμε. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μέσα στα επόμενα χρόνια σε ένα σχέδιο προσβάσιμων πόλεων στη λογική άρσης εμποδίων. Οπότε να άρουμε εμπόδια και έτσι, οι πόλεις μας να γίνουν πιο προσβάσιμες. Η λογική της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης στην κοινότητα είναι όταν θα έχουμε επιτύχει σαν κοινωνία ένα άτομο με αναπηρία να μπορεί να βγει από το σπίτι του και να πάει όπου θέλει χωρίς εμπόδια. Τότε θα έχει επιτευχθεί ο πολύ μεγάλος στόχος. Και αυτό έχει να κάνει σε κοινωνικές, επαγγελματικές ή αθλητικές υποχρεώσεις. Στο οτιδήποτε ένας άνθρωπος χωρίς αναπηρία έχει τη δυνατότητα να βιώσει θα μπορεί να το κάνει και ένα άτομο με αναπηρία. Τότε θα πούμε ότι οι πόλεις μας είναι προσβάσιμες, πως η κοινωνία μας είναι συμπεριληπτική, κοινωνία αποδοχής της διαφορετικότητας.