Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Οι χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένη από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, χωρίς, ωστόσο, να τρέφει υπέρμετρες ελπίδες.

 Είναι σαφές πως δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από ελληνικής πλευράς από την επίσκεψη του Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου. Την ερχόμενη Πέμπτη συμπληρώνεται η έκτη επέτειος από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα το 2017. Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα σε μια περίοδο που πολλά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή ήταν ανοιχτά και ήταν αποφασισμένος να θέσει όσο το δυνατόν πιο δυναμικά τις απαιτήσεις του. Η ήρεμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την Αττάλεια και τον μεγάλο σεισμό που ακολούθησε δεν προμηνύουν ότι θα “ξεσπάσει” ξανά εναντίον της ελληνικής πλευράς. Οι χθεσινές του δηλώσεις ήταν σε θετική κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στον αέρα,  αλλά ούτε και στη θάλασσα. Ο Ερντογάν δεν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη, ούτε θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα. Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη θρακική μειονότητα στο Προεδρικό Μέγαρο μπροστά στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, καθώς η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο δεν έγινεσε “ήρεμα νερά”. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ερντογάν διανύει την τελευταία θητεία του και σίγουρα θέλει να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα. Και στο πίσω μέρος του μυαλού του, δεν παραιτείται πλήρως από επικίνδυνες απαιτήσεις. Οι δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς υπενθύμισε στους πιο αισιόδοξους διπλωματικούς κύκλους ότι ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος. Θέλει πάντα να προβάλλει τον ρόλο του ως προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου, στην προκειμένη περίπτωση των Παλαιστινίων. Αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, καθώς η Άγκυρα εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά του Ισραήλ και υπερασπίζεται τη Χαμάς. Στο Βερολίνο ο ηγέτης της Τουρκίας είχε έναν λόγο παραπάνω να δείξει τη δυσαρέσκειά του εξαιτίας των Eurofighter.  Η κοινοπραξία (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που τα κατασκευάζει δύσκολα θα δώσει το πράσινο φως για να τα αποκτήσει. Ο αποκλεισμός από το F-35 και η αγωνία για τα F-16 που παρατείνεται προκαλούν εκνευρισμό που δεν κρύβεται.

Σε γενικές γραμμές, το ερχόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα επιδιώξει να καταδείξει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών. Η διατήρηση της ηρεμίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι ένα πολύ σημαντικό κέρδος από αυτή τη συνάντηση. Αυτό συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του οδικού χάρτη για τις επαφές που συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακσαπάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments