Πολιτική

Νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ στο περιθώριο της COP28

Νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ στο περιθώριο της COP28
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης πήγαινε στην εκδήλωση GR-eco Islands.

Νέο τετ α τετ με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ  είχε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP28. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης πήγαινε στην εκδήλωση GR-eco Islands.

Παρά το… χαμηλό βαρομετρικό που δημιούργησε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις ο Ρίσι Σούνακ με την πρωτοφανή απόφαση του να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διασκεψη COP28

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευκολότερο να απανθρακοποιήσουμε και να οδηγήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον ένα μικρό νησί από ό,τι είναι, παραδείγματος χάρη, μια μεγάλη πόλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα υπογράψουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, ενός παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις ιδέες στο νησί του Πόρου, πρόκειται για ένα νησί σχετικά κοντά στην Αθήνα αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σκοπό μας, διότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Πόρου και της ηπειρωτικής χώρας είναι σχετικά σύντομη. Είναι πολύ πιο εύκολο να ηλεκτροδοτηθούν τα μικρά ταξίδια με πλοίο από ό,τι οι μεγαλύτερες διαδρομές. Βέβαια, είναι επίσης ένα νησί που αποτελεί προορισμό για ιστιοπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν ιδέες σχετικά με το “cold ironing”, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουν ένα σαφές πράσινο αποτύπωμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο επειδή αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να επιτύχουν τα νησιά τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από την υπόλοιπη χώρα. Είναι σημαντικά επειδή αυτό που καταφέραμε επίσης είναι να κάνουμε συμμέτοχες τις τοπικές κοινότητες και να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία γι’ αυτές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Αποδέχομαι με μεγάλη τιμή και χαρά την πρόσκληση και συμμετέχω μαζί σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ορόσημο στην ευρύτερη σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, καθώς και στην πολύ σημαντική και συναφή εταιρική σχέση που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ της Masdar και πολλών φορέων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός και στρατηγικός εταίρος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός, ενδιαφέρων και επωφελής επενδυτικός προορισμός για τη Masdar και πολλά άλλα αντίστοιχα επενδυτικά ιδρύματα στα ΗΑΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments