Οικονομία

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποια έχουν την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποια έχουν την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα
Εκτιμάται ότι στο «πράσινο» τιμολόγιο θα μεταφερθεί άνω του 70% των πελατών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για 5 μεγάλους προμηθευτές, η χαμηλότερη τιμή είναι της ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές των άλλων τεσσάρων προμηθευτών κλιμακώνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν με υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου οπότε θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα από το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Στη συνέχεια οι τιμές θα ανακοινώνονται την πρώτη κάθε μήνα στις ιστοσελίδες των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Στο “πράσινο” τιμολόγιο υπενθυμίζεται, θα μεταπέσει από 1ης Ιανουαρίου το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και όσους, επίσης, δηλώσουν ρητά ότι δεν επιθυμούν το “πράσινο” τιμολόγιο και επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα στην αγορά.

Εκτιμάται ότι στο “πράσινο” τιμολόγιο θα μεταφερθεί άνω του 70% των πελατών. Οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσαν με σχετικές επιστολές, ηλεκτρονική αλληλογραφία κλπ. το σύνολο των καταναλωτών για τα διαθέσιμα τιμολόγια από 1.1.2024. Εκτός από το ειδικό τιμολόγιο που επισημαίνεται με πράσινο χρώμα υπάρχουν ακόμη τα σταθερά τιμολόγια που επισημαίνονται με μπλε χρώμα, τα κυμαινόμενα με κίτρινο χρώμα και τα δυναμικά (για όσους έχουν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης) με πορτοκαλί.

Επιδοτήσεις θα δοθούν αποκλειστικά και μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά

Το μεγάλο ερώτημα, συνεχίζει το ΙΝΚΑ, αφορά τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουμε, όπως είχε γίνει στις αρχές του 2023, πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής και του φυσικού αερίου, το οποίο θα συμπαρασύρει και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί ενδεχομένως οι καταναλωτές που τώρα έχουν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο με τις τωρινές τιμές, οι οποίες βρίσκονται σε ένα καθεστώς ομαλότητας.

Οι πολύ υψηλές τιμές που είδαμε πριν 2 χρόνια αντιμετωπίστηκαν με οριζόντια επιδότηση από το κράτος. Πλέον όμως δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και από κεντρική επιλογή της Κομισιόν θα έχουμε μια σφιχτή οικονομική πολιτική και θα δοθούν οι όποιες επιδοτήσεις, όχι όμως με τρόπο οριζόντιο, όπως γινόταν που την έβλεπε ο καταναλωτής στον λογαριασμό του. Θα δοθεί αυτόματα σε κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μόνο.

Επομένως, όσοι πλήρωναν ακριβά μπορεί να βρεθούν χαμένοι επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο αλλά μπορούν να βρεθούν κερδισμένοι σε μια πολύ μεγάλη διακύμανση αύξηση της τιμής.

Οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν καθημερινά τόσο με το Νέο ΙΝΚΑ, όσο και με άλλες καταναλωτικές ενώσεις ανά την Ελλάδα προκειμένου να συμβουλευτούν και να καθοδηγηθούν σε οποιαδήποτε απορία έχουν ή να προβούν σε καταγγελία. Επίσης, καταγγελίες ή παράπονα μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην ίδια της ΡΑΕ, όπως και στο Υπουργείο Ανάπτυξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments