Nέα της αγοράς

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο στη μάχη κατά του μεθανίου

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο στη μάχη κατά του μεθανίου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Πρόκειται ωστόσο για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία δεδομένου ότι καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται ωστόσο για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία δεδομένου ότι καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Exxon και η Aramco, η μία ιδιωτική και άλλη κρατική, φιγουράρουν ανάμεσα στους 50 παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28, που δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δικές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται ωστόσο για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία δεδομένου ότι καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεσμεύονται πάντως να περιορίσουν τις εκλύσεις μεθανίου, ενός από τα πιο επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου, σχεδόν στο μηδέν έως το 2030 και να σταματήσουν τη συνήθη καύση φυσικού αερίου που σχετίζεται με την εξόρυξη πετρελαίου.

Στην πρωτοβουλία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της COP28 σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Co., ο οποίος επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο φέρνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον αγώνα για το κλίμα.

Τα 50 μέλη του Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Περιλαμβάνουν 29 εθνικές εταιρείες πετρελαίου, και αποτελούν μια μικρή έστω πρόοδο σε έναν τομέα όπου δεν αναλήφθηκε έγκαιρα δράση, καθώς το θέμα με το μεθάνιο δεν αντιμετωπίστηκε νωρίτερα τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους επενδυτές.

Στόχοι χωρίς… δέσμευση

Οι στόχοι που τίθενται ωστόσο δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά όλοι όσοι τους προσυπογράφουν θα πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο για το πώς θα τους επιτύχουν έως το 2025.

Μεταξύ των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, η Shell, η BP, η TotalEnergies και η Occidental Petroleum ακολούθησαν την Exxon στην υπογραφή της συμφωνίας. Οι πιο αξιοσημείωτες απουσίες ήταν η Chevron και η ConocoPhillips.

Ο κατάλογος των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών περιλαμβάνει την Petrobras της Βραζιλίας, τη NNPC της Νιγηρίας και την KazMunaiGaz του Καζακστάν. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την κατασκευή του ενεργειακού συστήματος που χρειαζόμαστε, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε το ενεργειακό σύστημα που έχουμε σήμερα», είπε ο Αλ Τζάμπερ στους εκπροσώπους της COP28 το Σάββατο. «Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να λάβουμε πραγματικά μέτρα για την απαλλαγή από τους ορυκτούς άνθρακες» και «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να ευθυγραμμιστεί γύρω από τον στόχο της διατήρησης του 1,5 βαθμού».

Τριάντα μία από τις εταιρείες που εντάχθηκαν στη συμφωνία έχουν δεσμευτεί για καθαρό μηδενικό μεθάνιο έως το 2030 για πρώτη φορά, δήλωσε ο Αλ Τζάμπερ.

Διαφάνεια και λογοδοσία για το μεθάνιο

Η συμφωνία αυτή θα υποστηριχθεί από μια πρωτοβουλία διαφάνειας και λογοδοσίας για το μεθάνιο ύψους τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχεθείσες μειώσεις εκπομπών. Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε επίσης το Σάββατο, αντιπροσωπεύει μια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου και το RMI, με την υποστήριξη της Bloomberg Philanthropies.

Το Bloomberg Philanthropies είναι ο φιλανθρωπικός οργανισμός του Michael Bloomberg, του ιδρυτή και πλειοψηφικού ιδιοκτήτη της μητρικής Bloomberg News, Bloomberg LP.

Η διευρυμένη παρακολούθηση μεθανίου και τα δεδομένα από το πρόγραμμα – συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης από τον δορυφόρο MethaneSAT που πρόκειται να εκτοξευτεί το επόμενο έτος – προορίζεται να εξοπλίσει τις κυβερνήσεις, τους αγοραστές φυσικού αερίου και το κοινό με πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν υπεύθυνες τις εταιρείες που έχουν εγγραφεί στη συμφωνία.

Πηγή: ot.gr//Δημήτρης Σταμούλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments