Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Η αμυντική στρατηγική της Ε.Ε. είναι ελλιπής χωρίς την Ουκρανία

Φον ντερ Λάιεν: Η αμυντική στρατηγική της Ε.Ε. είναι ελλιπής χωρίς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com

«Η στρατηγική μας μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μόνο εάν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες και τη βιομηχανική ικανότητα της Ουκρανίας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας κατά τον σχεδιασμό της μελλοντικής στρατηγικής της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η στρατηγική μας μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μόνο εάν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες και τη βιομηχανική ικανότητα της Ουκρανίας », είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί στα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ για να καλύψει τις ανάγκες της στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής.

«Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η συμμετοχή της Ουκρανίας στη διαδικασία διαβούλευσης για τη βιομηχανική στρατηγική» της Ένωσης, δήλωσε η κ. von der Leyen. «Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ενσωμάτωση της Ουκρανίας σε ορισμένα από τα αμυντικά μας προγράμματα, με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπου χρειάζεται. »

Αυτά τα σχόλια γίνονται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει, στις αρχές του επόμενου έτους, το πρόγραμμά της για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, το οποίο θα καλύπτει κυρίως χρηματοδοτικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύεται επί του παρόντος με την αμυντική βιομηχανία και τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής της (EDIS).  Η τελευταία στοχεύει να καταστήσει την παραγωγική ικανότητα πιο ευέλικτη και πιο ανθεκτική μέσω της συνεργασίας προκειμένου να παραχθούν επειγόντως αναγκαίες ικανότητες. 

Τούτου λεχθέντος, η συνεργασία παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι Βρυξέλλες εργάζονται εδώ και αρκετούς μήνες για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο.

Η κ. Von der Leyen είπε ότι «το πιο επείγον θα ήταν να διερευνηθούν νέες δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών» , οι οποίες απαγορεύουν την αγορά όπλων με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ρεκόρ δαπανών

Η έκκληση για μεγαλύτερη ενοποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής της Ένωσης έρχεται καθώς οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι: 240 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του EDA που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (30 Νοεμβρίου).

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2021. Αυτά τα στοιχεία εξηγούνται από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει τα αποθέματά τους στο Κίεβο και έχουν αυξήσει τις αγορές νέου εξοπλισμού.

Έξι χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους κατά περισσότερο από 10% και η υποψήφια για το ΝΑΤΟ Σουηδία ξόδεψε περισσότερο από 30% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι έτοιμες για μια πολύ πιο περιοριστική φάση », δήλωσε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και επικεφαλής του EDA. «Η προσαρμογή σε αυτές τις νέες πραγματικότητες σημαίνει πάνω από όλα επενδύσεις στην άμυνα », πρόσθεσε.

Ο κ. Borrell προειδοποίησε, ωστόσο, ότι παρά τις αυξήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικά κενά ικανότητας» και εξακολουθεί να «υστερεί σε σχέση με άλλους παγκόσμιους παίκτες» .

Για την Ursula von der Leyen, η προτεραιότητα είναι η «λειτουργία στρατηγικού σχεδιασμού» . Ο επικεφαλής της ΕΕ ζητά «περισσότερο κοινό προγραμματισμό» , ο οποίος «συνδέει» τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για να δώσει «προβλεψιμότητα στη βιομηχανία και να μειώσει τον κατακερματισμό από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς» .

Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και εμβληματικών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PICs) που έχουν «ευρωπαϊκό χαρακτήρα» στους τομείς του κυβερνοχώρου, των στρατηγικών μεταφορών, της αεράμυνας και των δορυφόρων, για παράδειγμα, «στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε προσπάθειες και πόρους» .

Για να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση της ζήτησης, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει «πώς οι ΗΠΑ δημιουργούν σταθερή ζήτηση για τη βιομηχανία, μειώνουν το κόστος και διευκολύνουν τις εξαγωγικές συναλλαγές μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων» , είπε, αναφερόμενη σε μια ιδέα που αναφέρεται σε ερωτηματολόγια που εστάλησαν στα κράτη μέλη και τη βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να συνεργαστούν καλύτερα για τη διασφάλιση της αλυσίδας αξίας.

«Μόνο η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες για την αύξηση της εθνικής στρατιωτικής παραγωγής », δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η παραγωγή γραφίτη, βασικό στοιχείο, του οποίου η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments