Διεθνή

Η Φον ντερ Λάιεν φλερτάρει με τη δεύτερη θητεία και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες

Η Φον ντερ Λάιεν φλερτάρει με τη δεύτερη θητεία και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ θα «κρατήσει την κατεύθυνση του ταξιδιού» ενώ θα προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο σε πιθανή νέα εντολή.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ θα «κρατήσει την κατεύθυνση του ταξιδιού» ενώ θα προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο σε πιθανή νέα εντολή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα επιδιώξει άλλη μια θητεία, φαίνεται ανοιχτή στην ιδέα μιας νέας θητείας στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Ερωτηθείσα σε μια εκδήλωση POLITICO το απόγευμα της Τρίτης τι θα έκανε διαφορετικά κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «θα διατηρήσει την κατεύθυνση του ταξιδιού για τα μεγάλα θέματα» από την τρέχουσα θητεία της – δηλαδή την Πράσινη Συμφωνία, τις ψηφιακές μεταβάσεις και την ανθεκτικότητα. Αλλά η επικεφαλής της Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί ευελιξία για να προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

«Ο κόσμος υπαγορεύει εν μέρει ποια είναι τα καθήκοντα της ημέρας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να το ενσωματώσετε [αυτό] και στην πολιτική σας ζωή».

Η Φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και στενός σύμμαχος της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφαία θέση στην ΕΕ το 2019. Έκτοτε, έχει καθοδηγήσει αποφασιστικά το μπλοκ μέσα από μια σειρά κρίσεων, από την πανδημία του COVID-19 μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που της χάρισε τη φήμη ότι έκανε σημαντικές κινήσεις χωρίς να συμβουλευτεί τις εθνικές πρωτεύουσες ή, κατά καιρούς, τους επιτρόπους της.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης φημολογείται ότι προσβλέπει σε άλλη μια κορυφαία διεθνή θέση στο τέλος της θητείας της (όπως, για παράδειγμα, η συναυλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ), έχει στενοχωρηθεί για το μέλλον της. Και το απόγευμα της Τρίτης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ερωτηθείσα ευθέως εάν θα προχωρούσε για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Τυπικά λέω «καλή προσπάθεια» όταν έρχεται αυτή η ερώτηση». «Δυστυχώς, λοιπόν, πρέπει να σας αφήσω με αυτό το μεγάλο ερωτηματικό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Πηγή: politico.eu//BY JAMIL ANDERLINI AND NICOLAS CAMUT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments