Διεθνή

Ο Πούτιν ψάχνει εναγωνίως ρόλο μέσω Γάζας

Ο Πούτιν ψάχνει εναγωνίως ρόλο μέσω Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

Τη διεθνή αναβάθμιση της Ρωσίας μέσα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας επιχειρεί ο πρόεδρος Πούτιν.

α χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στη Γάζα προς όφελός του στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς και για την «τοποθέτηση» της Ρωσίας ως παράγοντα ισχύος και διαμεσολάβησης στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, επιχειρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με μία διπλωματική «επιχείρηση»-εξπρές που περιλαμβάνει διαδοχικές επισκέψεις σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία πριν υποδεχθεί την Πέμπτη στο Κρεμλίνο τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραΐσί.

Ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει σε άλλους προορισμούς πέραν της Κίνας, του Ιράν και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αφότου έστειλε το στρατό του στο έδαφος της Ουκρανίας πάνω σε ένα ψευδές αφήγημα που ήθελε τη Ρωσία να απειλείται από το Κίεβο, το ΝΑΤΟ και τη Δύση, το οποίο έρχεται σήμερα να εμπλουτίσει με συσχετισμούς ανάμεσα στον πόλεμο που εξαπέλυσε κατά κυρίαρχης χώρας και της «παλαιστινιακής αντίστασης».

Για αγώνες απέναντι στην κυριαρχία των δυτικών ελίτ μιλά ο Πούτιν και μολονότι έχει καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ως τρομοκρατική ενέργεια, δεν αναγνωρίζει την ίδια τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Τρεις ημέρες περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος πριν προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τη σφαγή Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς. Όταν το έπραξε, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι τη Χαμάς, μιλώντας για ξεκάθαρη απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή.

«Νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τη διαδικασία διευθέτησης», είχε αναφέρει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αυτή ήταν και η πρώτη του δήλωση αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση.

Χρειάστηκαν άλλες έξι ημέρες προτού συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να προσφέρει τα συλλυπητήριά του για τις δολοφονίες 1.200 Ισραηλινών. Δέκα ημέρες αργότερα αντιπροσωπεία της Χαμάς βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Τελ Αβίβ. Από τη στιγμή που το Κατάρ, o προτιμώμενος συνομιλητής της Δύσης, δεν έχει κατορθώσει να αναβιώσει την ανθρωπιστική παύση που κατέρρευσε, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν έχει σχετικά λίγα να χάσει παρεμβαίνοντας τώρα.

Ενόσω συνεχίζει, και ως όλα δείχνουν θα κλιμακώσει εν μέσω του χειμώνα την επίθεση στην Ουκρανία με νέα επιχείρηση ενεργειακού στραγγαλισμού της μέσω επιδρομών σε καίριες υποδομές, ο Πούτιν έχει τοποθετηθεί ως πιθανός διαμεσολαβητής για τον πόλεμο στη Γάζα προτάσσοντας ότι ούτε έχει διαρρήξει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ούτε και φυσικά έχει «αποκηρύξει» τη Χαμάς. Μέσω διαύλων του Κρεμλίνου απελευθερώθηκαν και Ρώσοι όμηροι στη Γάζα με συμφωνίες ανεξάρτητες από αυτήν μεταξύ κυβέρνησης Νετανιάχου και Χαμάς.

Ρώσοι και Δυτικοί αναλυτές «διαβάζουν» προσπάθεια Πούτιν να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς για να κλιμακώσει αυτό που έχει ορίσει ως υπαρξιακή μάχη με τη Δύση για μια νέα παγκόσμια τάξη που θα τερματίσει την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ ενός πολυμερούς συστήματος που πιστεύει ότι ήδη διαμορφώνεται. Προβάλλει εαυτόν ως «οδηγό» πολυμερών λύσεων στη Μέση Ανατολή και ελίσσεται προσεκτικά στο ζήτημα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προχωρούν μόνες στη διαμεσολάβηση αγνοώντας τον παραδοσιακό ρόλο του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και ΟΗΕ), ενώ παράλληλα επιχειρεί να δείξει πως πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην επιδίωξή του να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, οι ειδικοί αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενθαρρύνεται από την εντεινόμενη διεθνή κριτική στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση και τους θανάτους αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Υπό αυτές τις συνθήκες φθάνει σήμερα ο Πούτιν πρώτα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπειτα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με επίκεντρο τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που με ικανοποίηση έχει δει να περνά σε δεύτερο πλάνο εξαιτίας των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, καθώς και το πετρέλαιο υπό το φως και της πρόσφατης συμφωνίας στον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, γεγονός που προβλημάτισε τις αγορές πετρελαίου. Την επομένη ο Πούτιν θα υποδεχθεί στη Μόσχα τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραΐσί.

«Ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος εχθρός της Ρωσίας αυτή τη στιγμή. Και σύμμαχος της Χαμάς είναι το Ιράν, [που είναι] σύμμαχος της Ρωσίας» έχει δηλώσει ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, συνοψίζοντας τα δεδομένα σε δύο προτάσεις μόνο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είναι μόνο η χώρα που χρηματοδοτεί εκπαιδεύει και οπλίζει την Χαμάς, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ, καθώς και τους σιίτες Χούθι της Υεμένης, αλλά είναι και η χώρα που προμηθεύει το καθεστώς Πούτιν με τα drone-καμικάζι Shahed καθώς και άλλου τύπου πυρομαχικά που εκτοξεύονται κατά πολιτικών στόχων και σκοτώνουν αμάχους στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, βρισκόταν από χθες στη Μόσχα για να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου των χωρών της Κασπίας Θάλασσας.

Σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου λόγω των απαγωγών παιδιών από την ουκρανική επικράτεια. Το ένταλμα σύλληψης ήταν και ο λόγος που δεν παρέστη τον Αύγουστο στη σύνοδο κορυφής των BRICS στην Πρετόρια. Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είχαν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) θα όφειλαν επίσης να συλλάβουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν επί του εδάφους τους, αντί να τον φιλοξενήσουν.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεξάγονται οι εργασίες της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28). Περισσότεροι από 70.000 σύνεδροι, 140 αρχηγοί κρατών και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 193 χώρες θα «περάσουν» από το Ντουμπάι μέχρι να ολοκληρωθεί η διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν θα λάβει χώρα στο Άμπου Ντάμπι, και έπονται στο Ριάντ οι συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments