Γεωπολιτικά

Κύπρος: Σε κρίση στοχεύει ο κατοχικός στρατός που «πολιορκεί» τη νεκρή ζώνη

Κύπρος: Σε κρίση στοχεύει ο κατοχικός στρατός που «πολιορκεί» τη νεκρή ζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Σημαία της Κύπρου στο Κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Υπάρχει πλέον ξεκάθαρη στόχευση της τουρκικής πλευράς στην Κύπρο, με τις κινήσεις της να δείχνουν ότι θέλει να προκαλέσει σκηνικό έντασης που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει και σε ενεργή κρίση.

Με στοχευμένες κινήσεις πρόκλησης έντασης εντός της νεκρής ζώνης συνεχίζει το κατοχικό καθεστώς, εν αναμονή και του διορισμού της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Μετά τον Αγιο Δομέτιο και την Πύλα, κινήσεις από τουρκικής πλευράς καταγράφηκαν και στην περιοχής της Δερύνειας, με την κυπριακή κυβέρνηση να προβαίνει σε εκ νέου διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου.

Ο κατοχικός στρατός πραγματοποιεί έργα μπροστά από την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας

Ο δήμαρχος της Δερύνειας, Αντρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι ο κατοχικός στρατός πραγματοποιεί έργα μπροστά από την κατεχόμενη παραλία της.

«Εδώ και μια βδομάδα βλέπουμε μια ένταση στη δημιουργία οχυρωματικών έργων δεξιά από το οδόφραγμα μέχρι την περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι. Πολύ πιθανόν είναι για να μπουν αμυντικά όπλα» είπε και συμπλήρωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξαν αυλάκια όπως γράφει ο Γεώργιος Γεωρτζόγλου.

Τόνισε, επίσης, ότι η απόστασή τους από τη Δερύνεια είναι περίπου 100 μέτρα. «Οι δημότες ανησύχησαν και εγώ ως δήμαρχος απέστειλα χθες επιστολή προς το υπουργείο Αμυνας αλλά και στην Εθνική Φρουρά έτσι ώστε να μας ενημερώσουν. Η εμπειρία μας λέει ότι αυτά τα έργα είναι οχυρωματικά» επισήμανε, μιλώντας στο sigmalive.

Ξεκάθαρη στόχευση Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχολιάζοντας χθες Τετάρτη τις αναφορές του δημάρχου της Δερύνειας, διευκρίνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή δεν γίνονται εντός της νεκρής ζώνης. Παρόλα αυτά εκφράζεται ανησυχία από ελληνοκυπριακής πλευράς, με τις αρχές να παρακολουθούν το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον ξεκάθαρη στόχευση της τουρκικής πλευράς στις κινήσεις της, με τις οποίες θέλει να προκαλέσει σκηνικό έντασης που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει και σε ενεργή κρίση επί του εδάφους για αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, γράφει το philenews.com.

Από τουρκικής πλευράς, μάλιστα, γίνονταν διάφορες προσπάθειες προκειμένου να μπει σε συζήτηση με τα Ηνωμένα Εθνη, κάτι που απορρίπτεται από πλευράς Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, η οποία έχει υπό την ευθύνη της τη ζώνη απαγκίστρωσης.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Αγιο Δομέτιο, ο κ. Λετυμπιώτης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το» όπως ήταν πριν.

Διορισμός απεσταλμένου Εν αναμονή και της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε, όπως αναμενόταν, θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό, με το όνομα της Μαρία Ανχελα Ολγκίν να έχει διαρρεύσει από προχθές, ως της εκλεκτής του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς τον διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε «την ειλικρινή» πολιτική βούληση της κυβέρνησης και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», ανέφερε.

Για το πόσο καιρό θα μείνει ο απεσταλμένος στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι ο διορισμός του το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε ν’ αρχίσει να πραγματοποιεί τις επαφές για τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Με αστερίσκους η τουρκοκυπριακή πλευρά Πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου) έκαναν λόγο για περίοδο έξι μηνών. «Ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση και αυτό το διάστημα να μην είναι μεγάλο με την έννοια ότι θα μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά απάντησε θετικά για τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του «υπΕξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Απαντήσαμε θετικά στο θέμα του απεσταλμένου, με την προϋπόθεση ότι δεν θ’ αναζητηθεί κοινό έδαφος για ομοσπονδία. Θα ισχύει (ο διορισμός του απεσταλμένου) για περίοδο 6 μηνών. Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών», ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας «Κίμπρις Ποστασί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments