EDITOR'S PICK

Τροφές που ανακουφίζουν την πρωινή καούρα

Τροφές που ανακουφίζουν την πρωινή καούρα

Πηγή Φωτογραφίας: πρωινή καούρα/ IATRONET.GR

Κύρια αίτια της είναι η πολυφαγία, η κατανάλωση φαγητών με πολλά λιπαρά, αργά το βράδυ, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η βιαστική κατανάλωση του φαγητού, αναφέρει ο δρ Kyle Staller, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από την καούρα, που νιώθουν αρκετοί νωρίς το πρωί. Η καούρα, δηλαδή το αίσθημα πόνου στο μέσο περίπου του στήθους, προκαλείται από την ανάστροφη ροή οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Με απλά λόγια οι καούρες δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή.

Κύρια αίτια της είναι η πολυφαγία, η κατανάλωση φαγητών με πολλά λιπαρά, αργά το βράδυ, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η βιαστική κατανάλωση του φαγητού, αναφέρει ο δρ Kyle Staller, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Οι τροφές που πυροδοτούν την αίσθηση της καούρας διαφέρουν ανά ασθενή, λέει ο ειδικός. Γι’ αυτό και συστήνει να τηρεί κανείς καθημερινά διαιτολόγιο, ώστε να διαπιστώσει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει.

Ο δρ Staller, επιμένει, ότι οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα γεύματά τους. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τη διαιτολόγο, από το πανεπιστήμιο Harvard, Emily Geslomin, αναφέρει ποιες τροφές ανακουφίζουν την πρωινή καούρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christos Paraskevaidis (@chrisparas3_flowers)

Τροφές που ανακουφίζουν την πρωινή καούρα Το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να είναι τα βασικά συστατικά των συνταγών, όσων υποφέρουν από καούρες. Εάν πάλι έχει διαπιστώσει κανείς ότι τα μπαχαρικά αποτελούν ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα, μπορεί να επιχειρήσει να κάνει χρήση μικρότερων ποσοτήτων αποφεύγοντας εκείνα τα μείγματα που περιέχουν πιπέρι καγέν ή τσίλι σε μορφή σκόνης. «Μία ακόμα εναλλακτική είναι η χρήση φρέσκων βοτάνων, τα οποία είναι κατά κανόνα λιγότερο ερεθιστικά», σημειώνει η Geslomin.

Ο φρέσκος μαϊντανός, η ρίγανη και ο βασιλικός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα φρέσκων μυρωδικών που προσφέρουν πλούσιο άρωμα, άρα και γεύση στα πιάτα.

Μία ακόμα συμβουλή, είναι να προτιμούν όσοι υποφέρουν από πρωινή καούρα, τα ψητά. «Με τον τρόπο αυτόν τα λαχανικά γίνονται πιο γλυκά. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν βγαίνουν στην επιφάνειά τους και καραμελοποιούνται» σημειώνει η Geslomin. Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν τη χαρακτηριστική αυτή γλυκιά νοστιμιά όταν ψήνονται στον φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ.

Ωστόσο και τα φρέσκα λαχανικά έχουν πολλά να προσφέρουν στον ουρανίσκο. «Μάλιστα, παρότι η σάλτα ντομάτας φαίνεται να πυροδοτεί τα συμπτώματα, η φρέσκια ντομάτα συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία στους ασθενείς» συμπληρώνει η ειδικός.

Τα τηγανητά αυγά με μπέικον δεν είναι καλή επιλογή. «Αντιθέτως, η βρώμη είναι εξαιρετική λύση. Προσθέστε μπανάνες και λίγη κανέλα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα» προτείνει η διαιτολόγος.

Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα αβγά και ψωμί ολικής άλεσης αποτελούν επίσης καλές επιλογές.

Για βραδινό προτιμήστε μια σαλάτα με πρωτεΐνη – για παράδειγμα, κοτόπουλο. «Ισως όμως είναι καλύτερο να αποφύγει κανείς το ξίδι και το λεμόνι και να δώσει νοστιμιά στα λαχανικά αναμειγνύοντάς τα με γιαούρτι», αναφέρει η διαιτολόγος, Emily Geslomin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments