SPOTLIGHTS

«Μαγνήτης» η Ελλάδα για επενδύσεις σε πολυτελή εξοχικά -Τι ψάχνουν οι ξένοι

«Μαγνήτης» η Ελλάδα για επενδύσεις σε πολυτελή εξοχικά -Τι ψάχνουν οι ξένοι

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών.

Δεν είναι μυστικό ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει πάρει «φωτιά» κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος ξένων αγοραστών- επενδυτών.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι ξένοι δεν «σαρώνουν» διαμερίσματα και λοιπά ακίνητα μόνο ως επένδυση στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν μαγνήτης και για όσους θέλουν να επενδύσουν στην αναγεννημένη αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Proven Partners, η Ελλάδα αποτελεί την έκτη πιο προσιτή επιλογή για τον κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέλει να αποκτήσει ένα πολυτελές παραθαλάσσιο σπίτι. Η Proven Partners επέλεξε τις χώρες με βάση τη δημοτικότητά τους, ενώ όπως σημειώνει το BNBnews, που επεξεργάστηκε την έρευνα, ελήφθησαν υπόψιν διάφορες μετρήσεις προσιτής τιμής, από τις τιμές των ακινήτων μέχρι το κόστος φαγητού σε μια χώρα, για να διαμορφωθεί μια ολιστική εικόνα της σχέσης ποιότητας/τιμής στον τομέα της πολυτέλειας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JCM Paris (@medianew75)

Οι χώρες που «κερδίσει» η Ελλάδα Από την ειδική βαθμολογία της έρευνας, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι πιο προσιτή άρα και πιο ελκυστική επιλογή από πολλούς ανταγωνιστές, όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, ενώ αποφασιστικός παράγοντας είναι η υψηλή απόδοση που προσφέρουν τα ελληνικά πολυτελή εξοχικά, για όποιους θα ήθελαν να τα εκμισθώσουν για βραχυχρόνια μίσθωση τους μήνες αιχμής. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο ακίνητο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αποδίδει £665/Sqft, όταν ένα αντίστοιχο ακίνητο στην Τουρκία έχει σχεδόν τη μισή απόδοση (£383).

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών.

Αναλυτικότερα, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3% (από 12.967 σε 13.359 euro/τμ), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 euro/τμ), στη Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 euro/τμ), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 euro/τμ) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 euro/

Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 5-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση. Όσο για την ταυτότητα των αγοραστών, η συντριπτική πλειοψηφία τους σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση Golden Visa.

Τι πρέπει να περιμένουμε; Σύμφωνα με τη Geoaxis, η αύξηση του κόστους υλικών, ημερομισθίων και ενέργειας δεν αποτυπώθηκαν ως ανασταλτικοί παράγοντες, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως απευθύνεται στο υψηλότερο εισοδηματικό τμήμα της κοινωνίας. Συμπερασματικά, αναμένεται συνέχιση της αύξησης των αξιών με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό για τους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Επίδραση πανδημίας: Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και επιθυμούν περισσότερο χώρο, φυσικό φως και καθαρό αέρα. Ένα δεύτερο σπίτι προσφέρει μια απόδραση από τη ζωή στην πόλη. Απομακρυσμένη εργασία: Με πολλούς να εργάζονται εξ αποστάσεως, η κατοικία κοντά στο χώρο εργασίας δεν αποτελεί πλέον αναγκαιότητα. Παράγοντας πολυτέλειας: Η ζήτηση είναι ειδικά για πολυτελείς κατοικίες με ανέσεις όπως εξωτερικούς χώρους, πισίνες και γραφική θέα. Επενδυτική ευκαιρία: Τα πολυτελή σπίτια θεωρούνται μακροπρόθεσμες επενδύσεις και με τα χαμηλά επιτόκια, τα ακίνητα προσφέρουν καλές αποδόσεις. Τοποθεσία: Τα ακίνητα κοντά σε φυσικά αξιοθέατα όπως εθνικά πάρκα, οροσειρές και παραλίες είναι δημοφιλή. Περιοχές με καλή ποιότητα ζωής έχουν επίσης ζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments