Γεωπολιτικά

Ανάλυση Haaretz: Το 61% των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα είναι άμαχοι

Ανάλυση Haaretz: Το 61% των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα είναι άμαχοι

Πηγή Φωτογραφίας: People flee their homes in Khan Younis, amid Israeli strikes in the southern Gaza Strip, October 9. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Άνευ προηγουμένου» απώλειες αμάχων

Η ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας δημοσιεύθηκε την ώρα που οι IDF συνεχίζουν τις μάχες για να εδραιώσουν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος του θύλακα, βομβαρδίζοντας την περιοχή Shejaiya της πόλης της Γάζας. Αεροπορικές επιδρομές έγιναν και στη Ράφα, στα νότια σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τη Haaretz, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι άμαχοι αποτελούν το 61% των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κάτι που είναι άνευ προηγουμένου, σημειώνει η εφημερίδα. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον απολογισμό των αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Σε αυτές, οι άμαχοι αποτελούσαν περίπου τους μισούς νεκρούς.

Σε τρεις επιχειρήσεις που έκανε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από το 2012 έως το 2022, το ποσοστό των αμάχων ανάμεσα στους νεκρούς από τις αεροπορικές επιδρομές ήταν περίπου 40%. Στους βομβαρδισμούς που έγιναν την περασμένη άνοιξη, το ποσοστό ήταν 33%.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στην ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά παρέχουν τα θεμέλια για την περαιτέρω υπονόμευσή της», καταλήγει η Haaretz. «Οι κάτοικοι της Γάζας που θα βγουν από τα ερείπια των σπιτιών τους και μετά την απώλεια των οικογενειών τους, θα αναζητήσουν εκδίκηση που καμία ρύθμιση ασφαλείας δεν θα μπορέσει να αντέξει», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει μια έρευνα που δημοσίευσαν πριν από δέκα ημέρες δύο ισραηλινές ιστοσελίδες- το +972 Magazine και το Local Call- που κατέληξαν ότι το Ισραήλ στοχεύει εσκεμμένα συγκροτήματα κατοικιών για να προκαλέσουν μαζικές απώλειες αμάχων, με την ελπίδα ότι οι αυτοί θα στραφούν κατά των ηγετών της Χαμάς.

Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 48.780 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και ανήλικοι, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους όταν εξαπέλυσαν τη συντονισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments