EDITOR'S PICK

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΤΔ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΏΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Ακμαία την όρεξη για αποδράσεις διατηρούν οι Έλληνες την εφετινή εορταστική περίοδο, με την πλειονότητα αυτών να σχεδιάζει ταξίδια εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να έχει ένταση τις δύο εβδομάδες των εορτών, με τους ξενοδόχους των ορεινών προορισμών να επισημαίνουν ότι το στοίχημα για χειμερινή τουριστική περίοδο 130 ημέρων δεν έχει επιτευχθεί.

Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς

Οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζουν υψηλές για την εποχή πληρότητες, της τάξης του 50%-60%, ανάλογα με τον προορισμό. Καθώς βέβαια, πλησιάζουμε στο εορταστικό δεκαπενθήμερο, η ζήτηση θα κορυφώνεται με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα φτάσουν και στο 100%, οδηγώντας στην καλύτερη εορταστική περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @hellas_drone

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα, όπου η ζήτηση φτάνει ήδη το 80% αλλά και στις περιοχές που έχουν επενδύσει στα Χριστούγεννα δημιουργώντας Θεματικά Πάρκα, όπως η Δράμα με την Ονειρούπολη και τα Τρίκαλα με το Πάρκο των Ξωτικών.

Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται βέβαια και οι κρατήσεις για άλλες περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο. Σε αυτούς τους προορισμούς η ζήτηση κινείται στο 80-%-90% για την ενδιάμεση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εβδομάδα ενώ πέφτει στο 50% την εβδομάδα των Φώτων, με τους ξενοδόχους να προσδοκούν σε χιονοπτώσεις έτσι ώστε να καλυφθούν και τα κενά που παρατηρούνται σήμερα.

Δυναμική επιστροφή παρατηρείται και στο Πήλιο, προορισμός που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν είχε ανακτήσει τους τουριστικούς του ρυθμούς. Οι κρατήσεις φτάνουν ήδη το 50% και αναμένεται την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να φτάσουν και το 100%. Δεδομένου δε ότι υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν επαναλειτουργήσει ή δεν έχουν ανοίξει αφού δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτές, οι κρατήσεις διαμοιράζονται στις υπό λειτουργία μονάδες οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά πληροτήτων.

Εκτός από τους ορεινούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας και όσους διαθέτουν θεματικά πάρκα, που έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους, έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την Πρωτοχρονιά. Η κίνηση σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται κι από διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Στο κόκκινο οι κρατήσεις στα Airbnb

Συνεχίζοντας την καλή πορεία της θερινής περιόδου, υψηλή ζήτηση καταγράφεται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις προαναφερθείσες περιοχές. Για παράδειγμα στην Αράχωβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 73%, στο 95% φτάνουν στα Ιωάννινα, ενώ σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Σε Δημητσάνα, Βυτίνα Στεμνίτσα αλλά και σε μικρά χωριά του νομού Αρκαδίας οι κρατήσεις φτάνουν κοντά στο 100% ενώ στην Καλαμάτα φτάνουν στο 70%. Σχεδόν γεμάτοι είναι και οι προορισμοί σε Καρπενήσι, Καλαμπάκα, ενώ υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται και στην Έδεσσα (96%), στη Φλώρινα (96%) και στη Βέροια (95%).

Αποδράσεις στο Εξωτερικό

Πέρα από την Ελλάδα βέβαια, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν φέτος και οι προορισμοί του εξωτερικού. Τα ταξίδια εκτός Ελλάδος μάλιστα ενδέχεται φέτος να ξεπεράσουν και τα προπανδημικά επίπεδα, με τους Έλληνες να επισκέπτονται τόσο την Ευρώπη όσο και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή: insider.gr//Νίκη Παπάζογλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments