Γεωπολιτικά

Χαμάς: Πώς σχολίασε το σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει τα τούνελ της Γάζας με θαλασσινό νερό

Χαμάς: Πώς σχολίασε το σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει τα τούνελ της Γάζας με θαλασσινό νερό

Πηγή Φωτογραφίας: The statement, which summarised the anti-tunnel operations to date, came after soldiers had been telling the media almost every day that they had found access shafts in civilian locations Image Courtesy Reuters

«Τα τούνελ κατασκευάστηκαν από καλά εκπαιδευμένους και μορφωμένους μηχανικούς που εξέτασαν όλες τις πιθανές επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Χαμάς αναφορικά με το σχέδιο του Ισραήλ.

Δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα η Χαμάς από το σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό, το τεράστιο σύμπλεγμα τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς όπως σημείωσε ένας εκπρόσωπός της οι σήραγγες έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν την προσπάθεια να διοχετευθεί νερό εντός τους.

«Τα τούνελ κατασκευάστηκαν από καλά εκπαιδευμένους και μορφωμένους μηχανικούς»

Όπως αναφέρει το CNN, o εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό την Πέμπτη και απάντησε στις αναφορές και στα δημοσιεύματα για πιθανή προσπάθεια του Ισραήλ να πλημμυρίσει τις σήραγγες.

«Τα τούνελ κατασκευάστηκαν από καλά εκπαιδευμένους και μορφωμένους μηχανικούς που εξέτασαν όλες τις πιθανές επιθέσεις από την κατοχή, συμπεριλαμβανομένου του να γεμίσουν με νερό. (Οι σήραγγες) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αντίστασης και όλες οι συνέπειες και οι αναμενόμενες επιθέσεις έχουν ληφθεί υπόψη», δήλωσε ο Χαμντάν.

Ξεχωριστά, ο Χαμντάν ασχολήθηκε με το θέμα πιθανών νέων συνομιλιών με στόχο την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται εντός της Γάζας, μειώνοντας πάντως τις όποιες προσδοκίες για πρόοδο.

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξει επιστροφή των κρατουμένων παρά μόνο μετά την πλήρη παύση της επίθεσης κατά της Γάζας και την ανταπόκριση στα αιτήματα της αντίστασης», δήλωσε ο Χαμντάν.

Το Ισραήλ έχει πει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει αρχίσει να «δοκιμάζει προσεκτικά» την κατάκλυση ορισμένων σηράγγων της Χαμάς με θαλασσινό νερό «σε περιορισμένο εύρος» για να εκτιμήσει αν η επιχείρηση θα μπορούσε να επεκταθεί για να υποβαθμίσει το δίκτυο σηράγγων της ομάδας σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι το κάνουν μόνο σε σήραγγες όπου δεν πιστεύουν ότι κρατούνται όμηροι.

Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 130 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται μέσα στον θύλακα.

Σε πρώιμο στάδιο το σχέδιο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο των IDF βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, στην άντληση δηλαδή των υδάτων από τη Μεσόγειο προκειμένου να διοχετευτεί στις σήραγγες για να τις καταστρέψει.

Απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει να πλημμυρίζει τις σήραγγες της Χαμάς, είναι οι ηχογραφήσεις μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των απελευθερωμένων ομήρων, όπου οι όμηροι είπαν στον Νετανιάχου πως φοβήθηκαν ότι η διαδικασία κατάκλυσης των σηράγγων από θαλασσινό νερό θα σκότωνε τους αγαπημένους τους.

Σημειώνεται ότι βάσει μαρτυριών Αμερικανών αξιωματούχων, η κατάκλυση των σηράγγων της Χαμάς, η οποία πιθανότατα θα είναι μια διαδικασία εβδομάδων, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το Ισραήλ πρόσθεσε άλλες δύο αντλίες στις πέντε υπάρχουσες αντλίες που εγκαταστάθηκαν τον περασμένο μήνα και πραγματοποίησε κάποιες αρχικές δοκιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments