Πολιτική

Η κυβέρνηση μεταξύ δύο προϋπολογισμών

Η κυβέρνηση μεταξύ δύο προϋπολογισμών

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (2η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διμέτωπος ο αγώνας της κυβέρνησης σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Με τις παρεμβάσεις του στις Βρυξέλλες,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να αυξήσει τους κοινοτικούς πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, όπου, όπως τόνισε ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, “η χώρα μας υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης”.

Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ελληνικής ιεράρχησης των θεμάτων και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση ήταν σαφές: οι πόροι που διατίθενται για το θέμα αυτό αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και σύνορο της ΕΕ.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι “θα μπορέσουμε να λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Βέβαια, αυτό είναι το πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης εντός της ΕΕ, η οποία αποδείχθηκε πολύ περίπλοκη και δύσκολη λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα προϋπολογισμού και πιθανότατα θα συνεχιστεί στις αρχές του νέου έτους, όπως αποκαλύφθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών την πρώτη ημέρα.

Ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή, συνεχίζονται στη Βουλή.

Το μήνυμα που προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ και οι προβλέψεις του υπηρετούν ως κεντρικό στόχο “να είναι το 2024 χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων”.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρει μέσα από την ομιλία του στο Κοινοβούλιο το μήνυμα ότι τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία μεταφράζονται σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που φτάνουν στις τσέπες όλων των Ελλήνων πολιτών.

Αυτή η θετική εξέλιξη, η οποία αποτυπώνεται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αντανακλάται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα σήμερα έχει τον τρίτο πιο υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, είναι η τρίτη χώρα μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αύξηση των ξένων επενδύσεων, οι εξαγωγές της έφτασαν σε ποσοστό ρεκόρ 49%, το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όλα αυτά έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων και την μείωση της ανεργίας στα επίπεδα προ του 2009.

 Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, έλαβαν χώρα και οι πρώτες ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες εστίασαν σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών και αποφασίστηκε η επόμενη προτεραιότητα του έργου της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σήμερα η καθιέρωση ενός προσωπικού αριθμού,  που πλέον θα διέπει οριζόντια τα τέσσερα μητρώα του κράτους και με αυτόν θα μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί σε όλο το Δημόσιο, τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και οι 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με σχεδόν επτά χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην κλιματική κρίση, καθώς επίσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό την κάλυψη αναγκών που απορρέουν από τα ορόσημά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments