Αθλητισμός

Παναθηναϊκός: Η πρώτη κρίση, το «πρέπει» με Μπρινιόλι και η… υποχρεώση με Γιοβάνοβιτς!

Παναθηναϊκός: Η πρώτη κρίση, το «πρέπει» με Μπρινιόλι και η… υποχρεώση με Γιοβάνοβιτς!

Πηγή Φωτογραφίας: [365916] SUPERLEAGUE 2023-2024 / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η κρίση που περνά ο Παναθηναϊκός, το ροτέισον στους τερματοφύλακες, οι δύο δρόμοι με Μπρινιόλι, το μέλλον του Γιοβάνοβιτς, η ανασυγκρότηση και η «μάχη» του τίτλου. Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 3-2 από τον Ατρόμητο, σε ένα ματς όπου… πλήρωσε και πάλι τα μεγάλα ατομικά λάθη, με τον Μπρινιόλι να φέρει τεράστια ευθύνη στο πρώτο και το τρίτο γκολ και τον Γεντβάι στο δεύτερο, αφού έχασε κεφαλιά μέσα στην μικρή περιοχή από τον Βέργο (που στο παρελθόν πέρασε και… δεν ακούμπησε από το «Τριφύλλι»).

Η ήττα αυτή προστέθηκε σε μια σειρά από ανεπιτυχή αποτελέσματα, αφού είχαν προηγηθεί το 2-0 από τον Άρη στην Ελλάδα και φυσικά οι 4 σερί ήττες στην Ευρώπη, από Ρεν (2), Βιγιαρεάλ και Μακάμπι Χάιφα. Η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας ολοκληρώθηκε, η πρωτιά στην Stoiximan Super League χάθηκε και η αμφισβήτηση στην ομάδα… βαράει κόκκινα!

Μεγάλη μερίδα του κόσμου ζητάει το… κεφάλι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο προπονητή να έχει σαφώς μεγάλη ευθύνη για τα όσα βλέπουμε. Η λύση ωστόσο ΔΕΝ είναι η αποπομπή του «Στρατηγού», ο οποίος παρέλαβε μια… διαλυμένη ομάδα από τον Μπόλονι και την μετέτρεψε σε σταθερή διεκδικήτρια τίτλων, κάτι που φυσικά θα έπρεπε να αποτελεί αυτοσκοπό για τον Παναθηναϊκό.

Σε προηγούμενο άρθρο έγραψα πως ο αποκλεισμός από την Ευρώπη οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στα διαιτητικά σφυρίγματα. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ ήταν χειρότερος από την Βιγιαρεάλ και την Μακάμπι Χάιφα σε κανένα ματς, ενώ ήταν ανώτερος από την Ρεν στην Λεωφόρο.

Αντίστοιχα, οι «πράσινοι» ΔΕΝ ήταν χτες χειρότεροι από τον Ατρόμητο. Ούτε από τον Άρη ήταν χειρότεροι. Πλέον όμως ο Παναθηναϊκός έχει απωλέσει το τεράστιο «όπλο» που είχε πέρσι. Τότε υπήρχε η ασφάλεια πως η ομάδα δεν δεχόταν γκολ… ούτε με προεδρικό διάταγμα. Φέτος από την άλλη, και συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα, το «Τριφύλλι» κινδυνεύει σε κάθε κατεβασιά των αντιπάλων!

Ο τραυματισμός του Μάγκνουσον έχει αποβεί κομβικής σημασίας, ενώ στα… πιτς βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό και ο Πάλμερ-Μπράουν. Ο Γεντβάι παρουσιάζει μέχρι τώρα κάκιστη εικόνα, κάτι που έχει επηρεάσει αρνητικά και τον Σένκεφελντ. Την ίδια στιγμή, το κορυφαίο δίδυμο τερματοφυλάκων της Ελλάδας, βιώνει την πιο δύσκολη περίοδό του, με τους Μπρινιόλι και Λοντίγκιν να κάνουν καθοριστικά λάθη.

Όσον αφορά τον Ιταλό, τα… παιδικά λάθη που κάνει έχουν πλέον αυξηθεί κατά πολύ. Κόντρα σε ΡενΆρη και Ατρόμητο φέρει τεράστια ευθύνη για συνολικά 4 γκολ, ενώ… τραγικό λάθος έκανε και απέναντι στην Βιγιαρεάλ, χωρίς να το πληρώσει η ομάδα. Το μέλλον του εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, αφού το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και οι συζητήσεις για την ανανέωσή του δεν έχουν τελεσφορήσει. Η υπόθεση αυτή είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον αθλητή και ενδεχομένως ολόκληρα τα αποδυτήρια και για αυτό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τελειώσει ΑΜΕΣΑ!

Οι δρόμοι είναι δύο: Είτε οι δύο πλευρές θα τα βρουν και θα βάλουν υπογραφές σε νέο συμβόλαιο, είτε θα ξεκαθαριστεί ότι θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του το καλοκαίρι, ώστε να γνωρίζει και ο Γιοβάνοβιτς πως θα πορευτεί στο μέλλον. Οι φήμες περί… εσκεμμένων λαθών είναι κωμικοτραγικές, όμως είναι πραγματικότητα ότι εάν ένας παίκτης επηρεάζεται τόσο πολύ από το ζήτημα του συμβολαίου του και κάνει τέτοια λάθη, ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις του.

Για να το πω ευθέως: ο Μπρινιόλι είναι εδώ και μια διετία εκ των κορυφαίων της ομάδας και ΜΑΚΡΑΝ ο κορυφαίος του Πρωταθλήματος. Οι απολαβές που έχει είναι αρκετά χαμηλές για την προσφορά του στην ομάδα, όμως ο διπλασιασμός συμβολαίου που του προτείνεται από την ΠΑΕ είναι μια αξιοπρεπέστατη πρόταση ανανέωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Μπρινιόλι που… ξέραμε αξίζει όλα τα χρήματα που αξιώνει. ΟΜΩΣ, εάν ο παίκτης αποσυντονίζεται τόσο πολύ από εξωγηπεδικά ζητήματα και φτάνει να κάνει τέτοια λάθη, ίσως έχει θέσει κι ο ίδιος πιο ψηλά τον πήχη από όσο πρέπει. Όπως και να ‘χει, εάν οι διαφορές είναι αυτές που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τα βρουν, ή έστω να πάρουν ΤΩΡΑ μια οριστική απόφαση, ακόμα κι αν είναι «διαζύγιο».

Όσον αφορά το ροτέισον που έγινε κάτω από τα γκολπόστ στα τελευταία ματς, ήταν λογικό ο Λοντίγκιν να παίξει βασικός με την Χάιφα, μετά τα λάθη του Ιταλού που είχαν προηγηθεί. Αντίστοιχα, μετά το λάθος του Ρώσου στον «τελικό», ήταν λογικό να επιστρέψει στην εστία ο Μπρινιόλι. Άλλωστε -ανεξάρτητα από τα όσα έγιναν αυτό το διάστημα- αμφότεροι είναι εξαιρετικά ποιοτικοί και το να εναλλάσσονται στην ενδεκάδα δεν είναι καθόλου παράλογο, αφού και οι δύο αξίζουν χρόνο.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται φυσικά και για το μέλλον του Γιοβάνοβιτς, αφού το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Αδιαμφισβήτητα το «Τριφύλλι» περνάει την πρώτη του πολύ μεγάλη κρίση επί των ημερών του Σέρβου τεχνικού, με τον ίδιο να έχει μεγάλη ευθύνη. Αν δει όμως κάποιος την μεγάλη εικόνα, ο Παναθηναϊκός παίζει πλέον με ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, έχει την κατοχή, παράγει ευκαιρίες και σε γενικές γραμμές είναι ανώτερος από τον αντίπαλό του στην συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεών του.

Με εξαίρεση το ντέρμπι με την ΑΕΚ και το εκτός με την Ρεν, ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλο ματς που ήταν εμφανώς χειρότερος από τον αντίπαλό του, ούτε εντός, ούτε εκτός συνόρων. Εκεί φαίνεται η δουλειά του προπονητή και αποδεικνύεται πως ο Ιβάν έχει «μεταμορφώσει» αυτό που παρέλαβε. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είναι πρόβλημα να μην κερδίζεις ματς που είσαι καλύτερος -ή έστω όχι χειρότερος-, κάτι που φέτος έχει γίνει αρκετές φορές.

Δεν γίνεται λοιπόν να μην υπάρχει προβληματισμός, αλλά ο κατάλληλος για να βγάλει την ομάδα από την κρίση είναι ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς. Όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του Σέρβου, είχα εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις για το εάν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Ωστόσο με διέψευσε πανηγυρικά και χάρηκα πάρα πολύ για αυτό. Η δουλειά του είναι εντυπωσιακή και ο Παναθηναϊκός παίζει πλέον ένα ποδόσφαιρο όμορφο και κυριαρχικό. Παράλληλα, πέφτει από την πρώτη θέση και αυτό μεταφράζεται σε κρίση -όπως ακριβώς πρέπει φυσικά σε έναν τέτοιον Σύλλογο– όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ομάδα… πεντάδας.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε την ομάδα να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό. Της έφερε Κύπελλο, θα της έφερνε Πρωτάθλημα εάν δεν τον ΕΚΛΕΒΑΝ με τα όσα έγιναν πέρσι, την επανέφερε σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Σίγουρα κάνει κι αυτός λάθη, σίγουρα υπάρχουν παίκτες που έχουν πάρει λιγότερες ευκαιρίες από όσες δείχνουν να αξίζουν (πχ Γερεμέγεφ), σίγουρα υπάρχουν παίκτες που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος για ισοπέδωση.

Το πρότζεκτ του Γιοβάνοβιτς προχωρά και ο Παναθηναϊκός κάνει διαρκώς βήματα μπροστά. Αυτός «έχτισε» την ομάδα, αυτός έκανε τον κόσμο να επιστρέψει στο γήπεδο και να αδημονεί για να έρθει η επόμενη Κυριακή. Άποψή μου λοιπόν είναι πως ο Σύλλογος θα πρέπει να του ανανεώσει άμεσα το συμβόλαιο, ώστε να τελειώσει οριστικά η κουβέντα για το μέλλον του και να μπορέσει και ο ίδιος να συνεχίσει απρόσκοπτα την δουλειά του.

Οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αστερίσκος και στις μεταγραφές. Κι αυτό γιατί όλοι οι παίκτες που ήρθαν φέτος είχαν βιογραφικό και χρονιές που έδειχναν ότι αποτελούν τους κατάλληλους για τον ρόλο τους. Ο Βιλένα, ο Τζούρισιτς, ο Γεντβάι, ο Μλαντένοβιτς, είναι παίκτες διεθνείς, με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, με τα ονόματά τους να γεμίζουν τον κόσμο ενθουσιασμό το καλοκαίρι. Δεν μπορεί λοιπόν να του καταλογιστεί ότι έκανε κάποια εμφανώς κακή ή λανθασμένη κίνηση! Το γιατί βέβαια οι παίκτες αυτοί δεν παίζουν στο μάξιμουμ της αξίας τους, είναι κάτι που σαφώς προβληματίζει.

Εάν κάτι πρέπει να διορθώσει άμεσα ο Γιοβάνοβιτς είναι η διαχείριση στην διάρκεια των αγώνων και η αργοπορία στις μεταγραφές του. Ίσως πρέπει να ρισκάρει περισσότερο με δύο επιθετικούς όταν η ομάδα «κυνηγά» γκολ, ίσως πρέπει να εμπιστευτεί τον Γερεμέγεφ στην κορυφή και κάποιον εκ των Σιδερά ή Φικάι στα μετόπισθεν, όσο ο Γεντβάι είναι ντεφορμέ και οι Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν απουσιάζουν.

Εν κατακλείδι, δεδομένα ο Παναθηναϊκός πρέπει να… ξυπνήσει, η ομάδα καλείται να ανακτήσει την ψυχολογία της και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες για τον τίτλο. Η διαφορά από την κορυφή άλλωστε είναι… αμειλητέα, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις πλέον δεν υπάρχουν και το «Τριφύλλι» πρέπει να τα δώσει όλα για το νταμπλ!

Και παράλληλα πρέπει να «σφραγίσει» το μέλλον του Γιοβάνοβιτς, ώστε να μην… τιναχθεί στον αέρα το πρότζεκτ που υπάρχει. Και το οποίο, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα, κρίνεται αδιαμφισβήτητα άκρως επιτυχημένο και φέρνει τον Σύλλογο κοντά στην φυσική του θέση, η οποία είναι πάντα η κορυφή.

Πηγή: olaprasina1908.gr//Στέφανος Αλαφάκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments