Podcasts | Pagenews Politics #6

Γεωργίου: (Για επιστολική ψήφο) μιλάμε για μια τομή βαθιά δημοκρατική

Πλέον, με πολύ εύκολο τρόπο, με την επιστολική ψήφο, θα μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα

18.12.2023 | 19:34

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Γεωργίου: (Για επιστολική ψήφο) μιλάμε για μια τομή βαθιά δημοκρατική

Πλέον, με πολύ εύκολο τρόπο, με την επιστολική ψήφο, θα μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ υποστηρίζει πως πρόκειται για μια τομή, η οποία είναι, ταυτοχρόνως, βαθιά δημοκρατική και κοινωνική.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και μόνο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Γιατί δεν το υιοθετούμε και στις Εθνικές εκλογές;

Το νομοσχέδιο που θα έρθει έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές και τυχόν δημοψηφίσματα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα και μιλάμε για μια τομή που είναι βαθιά δημοκρατική, αλλά είναι κοινωνική, διότι οι άνθρωποι που έχουν φύγει για σεζόν και οι απόδημοι θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία αποτυπώνεται σε τρία βήματα.

Το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, αυτό το πράγμα το διευκόλυνε η ψήφος των αποδήμων. Δεύτερο βήμα ήταν η άρση πολλών εμποδίων για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι απόδημοι. Πλέον, με πολύ εύκολο τρόπο, με την επιστολική ψήφο, θα μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Και είναι και δημοκρατικό από την άποψη ότι ευνοείται η συμμετοχή. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που έχουμε εκλογές και το βλέπουμε και στη δική μας τη γενιά – η απαξίωση και η αποχή. Αυτό έρχεται να το μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο. Από εκεί και πέρα είναι και κοινωνικό, γιατί άνθρωποι που είναι στη σεζόν, άνθρωποι που είναι υπερήλικες, άτομα με σοβαρές ασθένειες, άτομα με αναπηρίες, φοιτητές και μαθητές θα μπορέσουν να ασκήσουν μέσω της επιστολικής ψήφου το εκλογικό τους δικαίωμα. Ήδη έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται, θα αποτυπωθεί και πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο και νομίζω πως είναι μια τομή για τη δημοκρατία μας, αλλά και για το εκλογικό μας σύστημα.