Πολιτική

Άδωνις: Δεν έγινε κανένας αιφνιδιασμός με τη διάταξη

Άδωνις: Δεν έγινε κανένας αιφνιδιασμός με τη διάταξη

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Άδωνις: Η διάταξη δεν σημαίνει ούτε νομιμοποίηση ούτε ελληνοποίηση

«Η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν με την τροπολογία για τους εργαζόμενους μετανάστες», τονίζει, σε σημερινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρινίζει ακόμη πως η διάταξη δεν συνεπάγεται διαδικασία ελληνοποίησης ή νομιμοποίησης.

Πιο ειδικά, ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση αιφνιδιάζει με την τροπολογία για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά με ενάργεια: «Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. Έχω μιλήσει εδώ και καιρό για την αξιοποίηση μεταναστών. Σε όλες τις συνεντεύξεις μου έχω μιλήσει για το έλλειμμα εργατικών χειρών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και έχω τονίσει, πολλές φορές, πως ένα από τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού θα είναι και η αξιοποίηση ενός τμήματος των αλλοδαπών εργαζομένων στην πατρίδα μας».

«Επιπλέον», συνεχίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «η τροπολογία πήγε κανονικά στις επιτροπές της Βουλής, τέθηκε υπόψη των μελών των επιτροπών. Έγινε αντικείμενο συζήτησης την περασμένη Παρασκευή. Πιθανότατα, ο κύριος Αντώνης Σαμαράς δεν παρακολούθησε τη συζήτηση, γιατί αν την είχε παρακολουθήσει, δεν θα ήταν αντίθετος προς τη νομοθετική ρύθμιση. Έχω μεγάλο, ιδιαίτερο σεβασμό για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αξίζει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία».

Αναφερόμενος στο εάν η διάταξη που προωθείται σηματοδοτεί μια προσπάθεια νομιμοποίησης ή και ελληνοποίησης λαθρομεταναστών, ο υπουργός Εργασίας είναι σαφής, λέγοντας πως «η διάταξη δεν είναι ελληνοποίηση, γιατί η διάταξη δεν δίνει ελληνική ιθαγένεια. Δεν είναι ακριβώς νομιμοποίηση, γιατί η διάταξη δίνει τη δυνατότητα νόμιμης διαμονής για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και αυτή η δυνατότητα αναφέρεται στην εργασία. Δεν είναι μια άδεια perpetual. Επίσης, η διάταξη αφορά μόνο εκείνους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και έως τις 30 Νοεμβρίου».

Σχετικά με το εάν η τροπολογία έχει ως συνέπεια την αθρόα προσέλευση μεταναστών στην Ελλάδα, ο Ά. Γεωργιάδης υπογραμμίζει πως «η διάταξη δεν είναι pull factor για τους μετανάστες, δεν είναι πόλος έλξης για τους αλλοδαπούς μετανάστες, γιατί είναι κατά πολύ αυστηρότερη από αυτήν που έχουν η Ιταλία και η Ισπανία. Οι μετανάστες, λοιπόν, έχουν κάθε λογικό λόγο να κινηθούν προς την Ιταλία ή την Ισπανία, τις «ανταγωνίστριες» χώρες μας. Θεωρώ τη μετάκληση εργαζόμενων ως τελευταία λύση. Ως λύση υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ως υπουργός Εργασίας την εξετάζω ως τελευταία μεταξύ των λύσεων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η Ελλάδα έχει τεράστιο ζήτημα έλλειψης εργατικών χειρών. Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας παραπονιούνται για την έλλειψη αυτή. Εκπρόσωποι από όλους του κλάδους της οικονομίας έχουν έρθει στο υπουργικό γραφείο μου και μου ζητούν να βρω εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, έκανα πρόγραμμα με τη ΔΥΠΑ, πρόγραμμα επιδοτούμενο, για τη διαμονή και τη μεταφορά ανέργων από τη Δ. Μακεδονία στην Κρήτη για να δουλέψουν Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Θα τους πληρώναμε εμείς τα έξοδα και όλος ο μισθός θα έμενε στην τσέπη τους. Δηλώσανε μόλις 55 άνθρωποι και από τους 55 προσήλθαν μόλις δύο.Τώρα, διαπραγματευόμαστε διακρατικές συμφωνίες με μια σειρά από χώρες. Υπάρχει μεγάλο έλλειμα εργατικών χειρών στις αγροτικές εργασίες».

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, «με την τροπολογία καταπολεμάμε και τη μαύρη εργασία. Αντίπαλός μας είναι η μαύρη εργασία. Η μαύρη εργασία είναι σαν τη χημειοθεραπεία. Και η τροπολογία για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στοχεύει στη μείωση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

«Δεν αλλάζουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική», συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας, «δεν εγκαταλείπουμε την πολιτική των κλειστών συνόρων. Δεν προσχωρούμε στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Συνεχίζουμε τις περιπολίες. Συνεχίζουμε το φράχτη στον Έβρο ποταμό. Δεν χαλαρώνουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική. Στο μεταναστευτικό, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τον έλεγχο της νομιμότητας», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments