Πολιτική

Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη

Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

"Πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας".

Η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, έβαλε μια ακόμη σφραγίδα στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα κατά την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις δυο μεγάλες ανακοινώσεις για την αύξηση κατά 20% όλων των εφημεριών  στο ΕΣΥ από τις αρχές του χρόνου και τη νομοθέτηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου των μη κρατικών πανεπιστημίων, εμπεριείχε εκ νέου την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών δεσμεύσεων για δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας, και πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα αφήσει ποτέ να πληγεί η χώρα από μια οικονομική κρίση και να απομονωθεί διεθνώς. Η κοινωνία θα προχωρήσει μπροστά με σύνεση και ρεαλισμό, μαζί με ένα ισχυρό κράτος που θα είναι συνεχώς εκσυγχρονιζόμενο.

Ακρογωνιαίος λίθος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είπε, είναι μια δυναμική, εξωστρεφής εθνική οικονομία με μεταβαλλόμενο παραγωγικό μοντέλο σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την πολιτική σταθερότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σημείωσε ότι θέλουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

«Η χώρα μας έχει στη διάθεση της εκτός από τους πόρους που είχαμε υπολογίσει το 2019 και το «υπερόπλο» των 33 εκατομμύρια ευρώ του ταμείου ανάκαμψης», τόνισε επίσης.

Και συνέχισε: «Στόχος μας η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε κοινωνική ευημερία. Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά».

«Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις, έχουμε σχέδιο συγκροτημένο για να την αντιμετωπίσουμε. Πυρήνας μας η σταθερή αύξηση των μισθών», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της FED για αποκλιμάκωση των επιτοκίων μάλλον θα ωθήσουν και την ΕΚΤ να πράξει το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο που θα ισχύσουν από 01/01/2024 αλλά και στους συνταξιούχους.

Ξεπαγώνουν είπε ακόμα οι τριετίες από 01/01/2024 αλλά και ότι θα αυξηθεί τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός.

Και σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια νέα εξαγγελία λέγοντας: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ.

Πρόσθεσε ότι όταν η οικονομία πηγαίνει καλά αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις. «Οι αποφάσεις αυτές παραπέμπουν στο κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, ακόμη, στις συμπράξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με άλλα του εξωτερικού αλλά να εισάγουμε στην Ελλάδα και μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του έργου του φράχτη του Έβρου τόνισε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες και δήλωσε αισιόδοξος ότι η μάχη αυτή θα κερδηθεί.

Δεν άφησε επίσης ασχολίαστο το γεγονός ότι κανείς πολιτικός αρχηγός δεν θεωρεί ότι έγινε κάτι καλό στην χώρα. Πάντως, η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από εκείνη του 2019, είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια ρητορική ακούγαμε και πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η χώρα απώλεσε το ¼ του ΑΕΠ της τα χρόνια της κρίσης και καμία άλλη χώρα δεν υπέστη τέτοια οικονομική καταστροφή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κάποιες από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή ζουν και βασιλεύουν.

Τέλος, συνέδεσε την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους με την τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments