EDITOR'S PICK

Ozempic: Τι θα συμβεί αν το σταματήσει κάποιος;

Ozempic: Τι θα συμβεί αν το σταματήσει κάποιος;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Όμως  ταυτόχρονα το φάρμακο της προκαλούσε ναυτία. Εν τέλει μίλησε στο γιατρό της και συμφώνησαν πως είχε έρθει ο καιρός να το σταματήσει.

Η Teri Parris Ford ένιωθε απαίσια με το Ozempic. Πριν από δύο χρόνια, ο γιατρός, της το είχε συνταγογραφήσει για τη θεραπεία του προδιαβήτη της και έδρασε αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα έχασε 20 κιλά σε έξι μήνες.

Όμως  ταυτόχρονα το φάρμακο της προκαλούσε ναυτία. Εν τέλει μίλησε στο γιατρό της και συμφώνησαν πως είχε έρθει ο καιρός να το σταματήσει.

Σε μόλις δύο μήνες η Ford πήρε όλο το βάρος πίσω. Στο Ozempic, η όρεξή της είχε σχεδόν εξαφανιστεί – μια κοινή παρενέργεια του φαρμάκου, το οποίο αρχικά εγκρίθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη και τώρα χρησιμοποιείται εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους. Μπορεί να έπαιρνε μερικές τηγανιτές πατάτες σε ένα μεσημεριανό γεύμα με φίλους, αλλά δεν τελείωνε ποτέ ένα γεύμα. Αφού σταμάτησε το φάρμακο, μπορούσε να τελειώσει ένα πιάτο πατάτες και ένα μπιφτέκι και να λαχταρούσε και επιδόρπιο. «Ήμουν αχόρταγη», είπε η ίδια στους New York Times. «Σκεφτόμουν “Θεέ μου, τι συμβαίνει;” Πεινάω όλη την ώρα. Με συγκλόνισε πόσο γρήγορα συνέβη».

Ο γιατρός της συνταγογράφησε πρόσθετα φάρμακα για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα της, αλλά κατέληξε στο Ozempic για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια να χάσει ξανά το βάρος.

Το Ozempic και ένα άλλο φάρμακο, το Wegovy, περιέχουν και τα δύο σεμαγλουτίδη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη.

Αυτά τα φάρμακα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τον περασμένο χρόνο για τις επιδράσεις τους στην απώλεια βάρους. Αλλά για τους ανθρώπους που τα παίρνουν για να διαχειριστούν τον διαβήτη καθώς και για εκείνους που το κάνουν κυρίως για τη διαχείριση του βάρους, η ξαφνική διακοπή τους μπορεί να είναι επιβλαβής. Οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις συνέπειες.

Οι NYT ρώτησαν τους γιατρούς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα αφού κάποιος σταματήσει να παίρνει αυτά τα φάρμακα

Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται

Η Δρ Janice Jin Hwang, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, είπε ότι οι ασθενείς πιθανότατα θα παρατηρούσαν τα αποτελέσματα της διακοπής του Ozempic ή του Wegovy μετά από μια εβδομάδα περίπου.

«Όπως κάθε φάρμακο, όταν σταματήσετε να το παίρνετε, σταματά να λειτουργεί», δήλωσε ο Δρ Robert Gabbay, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Όταν οι άνθρωποι σταματούν ξαφνικά τη σεμαγλουτίδη, η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα τους μπορεί να αυξηθεί, είπε ο Δρ Gabbay. Οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν θολή όραση, κόπωση και υπερβολική δίψα και ούρηση — συμπτώματα που μπορεί να τους οδήγησαν στην αρχική διάγνωση διαβήτη. Μερικοί μπορεί να καταλήξουν στα επείγοντα από εξάντληση, πρόσθεσε ο Δρ Gabbay, συχνά λόγω των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί επίσης να γίνουν πιο ευαίσθητοι σε ζυμομύκητες ή άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η όρεξη επανέρχεται

Μια δοκιμή που δημοσιεύθηκε την άνοιξη και χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk, την εταιρεία που κατασκευάζει τις Ozempic και Wegovy, εξέτασε άτομα που είχαν λάβει σεμαγλουτίδη μία φορά την εβδομάδα για 68 εβδομάδες και στη συνέχεια σταμάτησαν να τη χρησιμοποιούν. Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες πήραν πίσω τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει.

Οι παρενέργειες υποχωρούν

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν το φάρμακο, συνειδητοποιούν ότι είχαν παρενέργειες ενώ έπαιρναν σεμαγλουτίδη, είπε ο Δρ Andrew Kraftson, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μεταβολισμού, ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Michigan Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments