Πολιτική

Σήμερα το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία

Σήμερα το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία

Πηγή Φωτογραφίας: [365928] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Τι σκέπτεται να πράξει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει σήμερα το πρώτο κρίσιμο τεστ της δεύτερης θητείας της στην εξουσία, με τη ρύθμιση για τη χορήγηση εφάπαξ άδειας παραμονής σε παράνομους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα επί τρία συναπτά έτη και εργάζονται στη χώρα μας.

Ενώ οι εσωκομματικές τριβές στο κυβερνών κόμμα συνεχίζονται, η αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών της αντιπολίτευσης εκφράστηκε με τη μορφή της καταψήφισης και όχι της εκπεφρασμένης βούλησης να καταψηφίσουν, αποδεχόμενοι τελικά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε επισήμως το Μαξίμου δια στόματος του  κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση περιορίζεται σε λεκτικές διαφοροποιήσεις, αλλά η προσοχή επικεντρώνεται στην ονομαστική ψηφοφορία επί της κρίσιμης τροπολογίας στο Κοινοβούλιο στις 2μμ. Μείζον θέμα είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για «συλλήβδην νομιμοποιήσεις μεταναστών» καθιστώντας την Ελλάδα «φάρο προσέλκυσής» τους.

Με βάση πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που προέβη σε σαφείς δηλώσεις κατά της επίμαχης τροπολογίας, δεν αναμένεται να υπερψηφίσει τη διάταξη.  Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ δεν ήταν γνωστό αν τελικά θα παρευρεθεί στην ονομαστική ψηφοφορία και θα ψήφιζε κατά, ή αν τελικά θα επιλέξει να απέχει.

Η κομματική πειθαρχία ωστόσο έχει βάλει “φρένο” στις πιθανές προθέσεις και άλλων λίγων γαλάζιων βουλευτών να στείλουν το μήνυμα των ενστάσεων τους, ακόμη και με μία “απουσία με νόημα”.

Άλλωστε τις ενστάσεις του Αντώνη Σαμαρά υιοθέτησε δημοσίως και ο Θάνος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «έκπτωση και κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η αυτονόητη κομματική πειθαρχία δεν του επιτρέπει να παρεκκλίνει από την επίσημη γραμμή του κόμματος και συνεπώς θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

Ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης επίσης, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την τροπολογία σχολιάζοντας ότι απουσιάζει ένα “σαφές πλαίσιο” το οποίο θα διαχωρίσει τους μετανάστες που ήρθαν νόμιμα στη χώρα μας και για κάποιο λόγο δεν ανανεώθηκε η άδεια διαμονής τους από εκείνους που εισήλθαν παράνομα μέσω δικτύων διακινητών και στους οποίους “υπάρχουν πολλοί έκνομοι και τρομοκράτες”.

Η έντονη αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην προτεινόμενη ρύθμιση για την παροχή άδειας εργασίας σε παράτυπους μετανάστες αιφνιδίασε και ανησύχησε το Μαξίμου. Παρότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν ανατρέπει το υπάρχον καθεστώς της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά απλά συντομεύει τον απαιτούμενο χρόνο ελάχιστης διαμονής στη χώρα για την παροχή άδειας εργασίας, η απροσδόκητα αιχμηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκαλεί εύλογα κάποιες δεύτερες σκέψεις.

Επί της ουσίας, πάντως, η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό ζήτημα που αφορά στη γκρίζα ζώνη του καθεστώτος διαβίωσης και εργασίας των παράτυπων μεταναστών που δεν διαμένουν πλέον σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Οι δεκάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, που παραμένουν στη χώρα και δεν έχουν διαφύγει μέσω δευτερογενών ροών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, εγκλωβίζονται σε ένα γκρίζο καθεστώς ανομίας και μαύρης εργασίας, με πολλούς από αυτούς να οδηγούνται στην εγκληματικότητα. Παράλληλα υπάρχει ένα υπαρκτό και μείζον πρόβλημα έλλειψης εργατικών γης στην αγροτική οικονομία που υπολογίζεται σε περίπου ογδόντα χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως και στον κατασκευαστικό τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments