Πολιτική

Καιρίδης: Η Ελλάδα προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση για το μεταναστευτικό [vid]

Καιρίδης: Η Ελλάδα προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση για το μεταναστευτικό [vid]
Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως η ρύθμιση αυτή απαντά στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας

Για την υπερψήφιση της τροπολογίας για την άδεια μεταναστών μίλησε στο MEGA ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

O Δημήτρης Καιρίδης, τόνισε πως η Ελλάδα έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη με την υπερψήφιση της τροπολογίας.

«Σε μία Ευρώπη που φλέγεται από το μεταναστευτικό και στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να νομοθετήσεις πια, γιατί είναι ένα πολωμένο και διχαστικό ζήτημα, βλέπετε τι έγινε στη Γαλλία, που καταψηφίστηκε η προσπάθεια μεταρρύθμισης του Μακρόν, η οποία λίγο πολύ είναι ίδια με τη δική μας. Αυστηροποιεί από τη μία και από την άλλη επιτρέπει στους διαμένοντες επί μακρόν τη νόμιμη εργασία. Εκεί που απέτυχε ο Μακρόν, η ελληνική κυβέρνηση μόνη στην Ευρώπη όχι μόνο νομοθετεί, αλλά δημιουργεί και ευρύτερες συναινέσεις των 262», είπε ο υπουργός.

«Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι μπορεί να είσαι πολύ αυστηρός στο μοντέλο της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα και στη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης με όρους που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Σήμερα η Ελλάδα προβάλλει ως το παράδειγμα προς μίμηση εκεί που απέτυχε ο Μακρόν και οι υπόλοιποι. Όλες οι ευρωπαίκές κυβερνήσεις έχουν μεγάλο πρόβλημα με το ζήτημα αυτό».

«Υπάρχει ένα παράδοξο εδώ. Ενώ στην παράνομη μετανάστευση, για το πώς χειρίζεσαι τους αιτούντες άσυλο υπάρχει διεθνής νόμος και ευρωπαϊκές οδηγίες, στη νόμιμη μετανάστευση υπάρχει απόλυτη εθνική δικαιοδοσία», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε στο MEGA πως η ρύθμιση αυτή απαντά στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν υποτιμά τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η τροπολογία.

«Γι’ αυτό και λέμε ότι είμαστε αυστηροί σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των συνόρων. Δεν θεωρώ ότι ο κακοποιός θα πάει να καταγραφεί, ότι θέλει άδεια διαμονής, να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Από ένα σημείο και μετά η κουβέντα αυτή έχει και στοιχεία παραλογισμού. Πορφανώς υπάρχουν ανησυχίες, προφανώς γίνονται έλεγχοι».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι καλή, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να μηδενιστούν οι παράνομες αφίξεις στη χώρα.

«Δεν θα είμαι ποτέ ικανοποιημένος εάν δεν πιάσω το μηδέν. Θέλω το μηδέν, μηδέν παράνομες αφίξεις. Υπάρχει μεγάλη πτώση (σ.σ: στις μεταναστευτικές ροές), πάνω από 60% και θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο».

Ακόμη, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί εθνικός συντονιστής απελάσεων ώστε να επιταχυνθούν οι απελάσεις των παραβατικών.

«Η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη»

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων με αφορμή την ροζ ελληνική σημαία, φτιαγμένη από σεντόνια, η οποία παρουσιάστηκε σε εικαστική έκθεση στο ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Η ροζ ελληνική σημαία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να ζητά να απομακρυνθεί η επίμαχη σημαία από το προξενείο.

«Η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε στο MEGA ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να κατηγορηθεί για ανελευθερία και αντιφιλελευθερισμό είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων».

«Νομίζω όμως ότι το προξενείο, που είναι δημόσιο κτίριο και είναι το σπίτι της ομογένειας, απ’ ότι μαθαίνω δεν ήταν να κατέβει ο πίνακας, ήταν να γίνουν κάποιες διευθετήσεις και υπήρξαν κάποιοι κακόπιστοι που δημιούργησαν αυτό το επεισόδιο. Αυτό αδικεί την πολιτική του Γιώργου Γεραπετρίτη, που όπως εγώ και η Ντόρα Μπακογιάννη είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στα ζητήματα καλλιτεχνικής ελευθερίας», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments