Πολιτική

Η κυβέρνηση επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο

Η κυβέρνηση επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο

Πηγή Φωτογραφίας: [365980] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αποφασισμένο το Μαξίμου να "τρέξει" μεταρρυθμίσεις.

Το ετήσιο σχέδιο δράσης για το επόμενο έτος περιλαμβάνει 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα. Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη, η παιδεία, η υγεία και η καθημερινότητα παραμένουν αιχμή του δόρατος των πολιτικών που το Μαξίμου έχει επιλέξει να “εφαρμόσει” από την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία έχει δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, έστω και έμμεσα, μέσω της εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι μια μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση στην οποία το Μαξίμου επενδύει πολλά.

Με την αύξηση της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση στοχεύει να αλλάξει το “μείγμα” της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, εναρμονίζοντας τη χώρα με την ευρωπαϊκή πρακτική, κρατώντας στην Ελλάδα τους χιλιάδες φοιτητές που επιλέγουν κάθε χρόνο πανεπιστήμια του εξωτερικού και τα δίδακτρά τους, προσελκύοντας φοιτητές από το εξωτερικό για σπουδές στην Ελλάδα. 

Στους επικριτές της μεγάλης αλλαγής, η κυβέρνηση παραθέτει τα οφέλη και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα μπορούν πλέον να συνεργαστούν με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Μετά την αύξηση των μισθών και των επιδομάτων εφημερίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ακολουθεί επίσης ξεχωριστές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο ΕΣΥ, δηλαδή κέντρα τραύματος με ειδικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί το 2024 ο δημόσιος τομέας. Με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων να αυξάνονται από 1/1 -μετά από 14 χρόνια- και με την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την επιλογή διοικήσεων δημόσιων φορέων να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομικών προχωρούν άμεσα και στη θέσπιση του νέου πλαισίου για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες. Ένα πλαίσιο που θα καθορίζει υπηρεσίες και ποσοτικούς στόχους, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των κρατικών δομών και υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει μια σημαντική δράση στην οποία το Μαξίμου επενδύει σημαντικά, ενώ η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στην ατζέντα των επόμενων ετών. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης, βασικός πυλώνας των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων, αναδεικνύεται επίσης σε ένα κερδισμένο στοίχημα.

Το 2024, υπάρχει ένα γεγονός ορόσημο ακριβώς στη μέση του έτους. Πρόκειται για τις ευρωεκλογές, οι οποίες για το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελέσουν την πρώτη αξιολόγηση από τους πολίτες των επιδόσεων της κυβέρνησης. Ο στόχος μέχρι τότε είναι η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει κάτω από την πολιτική ομπρέλα του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού”, ώστε το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας να γίνει ουσιαστικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τους ψηφοφόρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments