Διεθνή

Μεθοδεύσεις Ράμα για Χειμάρρα και Μπελέρη

Μεθοδεύσεις Ράμα για Χειμάρρα και Μπελέρη

Πηγή Φωτογραφίας: [361027] 8ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ο Ράμα δεν αποκλείεται να αφήσει σε εκκρεμότητα την υπόθεση Μπελέρη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, πρόκειται για ένα “θετικό βήμα” και πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, η ορκωμοσία του Φ. Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας. Όπως αναφέρθηκε, η Κυβέρνηση θεωρεί την αναφορά του Ε. Ράμα σε “εκλεγμένο” Δήμαρχο ως παραδοχή ότι ο Γ. Γκόρο, ο οποίος εκτελούσε χρέη Δημάρχου και έχασε τις εκλογές, δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση ο Γ. Γκόρο δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση.

Βέβαια, οι επόμενες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, και φυσικά η διάρκεια και η τελική έκβαση της δικαστικής διαδικασίας στην ποινική υπόθεση που αφορά την ενοχοποίηση του Φρέντι Μπελέρη, θα καθορίσουν τελικά αν ο Ράμα επιχειρεί ένα φτηνό τέχνασμα εξαπάτησης ή αν θα συνεχίσει να ολοκληρώνει το σχέδιό του για την κατάληψη του δήμου Χειμάρρας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ουσιαστικά αναγνώρισε την εκλογική νίκη Μπελέρη και το παράνομο καθεστώς της διατήρησης στην Δημαρχεία της Χειμάρρας του ηττημένου των εκλογών και πρώην δημάρχου Γ. Γκόρου, όμως επικαλέστηκε στην ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  την απόφαση του αναρμόδιου με το θέμα Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος  για το  τις μελλοντικές προοπτικές του Δήμου Χειμάρρας.

Πριν από λίγες ημέρες, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κ. Φ. Μπελέρη να του επιτραπεί να ορκιστεί ως δήμαρχος εν αναμονή της έκβασης της κύριας δίκης των κατηγοριών εναντίον του.

Στην πολυσέλιδη απόφασή του, την οποία ο κ. Ε. Ράμα συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τι πρέπει να γίνει στο δήμο Χειμάρρας, αν και φυσικά δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Η απόφαση επικαλείται, μεταξύ άλλων, την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών, όπου “προσωρινές διοικήσεις μπορούν να διορίζονται από την κυβέρνηση”, όταν προκύπτουν προβλήματα στη διοίκηση ενός δήμου λόγω αδυναμίας του εκλεγμένου δημάρχου να ασκήσει τα καθήκοντά του και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, και αναφέρει ότι “μπορούν να ληφθούν μέτρα με βάση το νομικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πρακτική για την εξασφάλιση αποτελεσματικών δημοτικών διακυβέρνησης και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών”.

Στη μακροσκελή δήλωσή του, ο Ε. Ράμα αναφέρει ότι, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Φ. Μπερελής δεν δικαιούται να ορκιστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και ότι θα ορκιστεί κανονικά αν αθωωθεί, αλλά θα απομακρυνθεί (όπως έχει προεξοφληθεί) αν κριθεί ένοχος.

Η δίκη -παρωδία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί άμεσα, αλλά ο Ε. Ράμα θα επιλέξει πιθανότατα να αφήσει την υπόθεση σε εκκρεμότητα. Επομένως, δεδομένου ότι η έφεση θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, η θητεία του σημερινού δημάρχου έχει ήδη λήξει και ο Φ. Μπελέρης έχει απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο να αναλάβει δήμαρχος της Χειμάρας.

Η τελευταία εξέλιξη πάντως δείχνει ότι ο Ε. Ράμα προσπαθεί να εμφανιστεί στην Ευρώπη ως πολιτικός που σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ,ότι με “μεγαλοψυχία” αναγνωρίζει ότι ο Φ. Μπελέρης είναι νικητής των εκλογών, όπως απαιτούσε η Ελλάδα, αλλά  βάσει της «Ευρωπαϊκής πρακτικής» θα διοριστεί διαχειριστής του Δήμου από την κυβέρνηση, μέχρις ότου η «ανεξάρτητη»  Αλβανική Δικαιοσύνη αποφασίσει για την τύχη του Φ. Μπελέρη.

Βέβαια, αν και ο Φ. Μπελέρης είναι εκλεγμένος δήμαρχος, δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τη φυλακή και ο δήμος Χειμάρρας θα περάσει απευθείας στα χέρια του Ε. Ράμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments