Πολιτική

Ο Ράμα αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως δήμαρχο Χειμάρρας – Προοπτική επίλυσης

Ο Ράμα αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως δήμαρχο Χειμάρρας – Προοπτική επίλυσης

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ" (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο […] χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα.

Ανάρτηση στο X για τηνυπόθεση Μπελέρη έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά την απόφαση του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου να πει «όχι» στην ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιμένει αρχικά, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει πολιτικό παρασκήνιο, αλλά επιλέγει παράλληλα να χαρακτηρίσει «νομικά ορθή» την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να αρνηθεί την άδεια ορκωμοσίας στον έγκλειστο Φρέντι Μπελέρη.

Στη συνέχεια όμως, χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Φρέντι Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο (…) χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα.

«…Η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου…», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Δηλαδή, ο κ. Ράμα δείχνει να αποδέχεται ότι ο κ. Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή σκυτάλης στον δήμο.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, πως στην πρόσφατη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, που συζητά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και ένα τετ α τετ με τον Έντι Ράμα πριν την οικογενειακή φωτογραφία, όπου επέστησε την προσοχή για τον χειρισμό.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως μόλις χθες, μια ημέρα πριν την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε αμετακίνητος μιλώντας στα μέλη της ειδικής ομάδας διαπραγματευτών της ενταξιακής πορείας της χώρας του προς την ΕΕ, λέγοντας πως «δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό με κανέναν και για κανένα λόγο».

Ο Έντι Ράμα δείχνει να αποδέχεται ότι ο κ. Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή σκυτάλης στον δήμο.

Πώς θα μπορούσε πρακτικά να γίνει αυτή η μετάβαση, μένει να φανεί, με κάποιους να εκτιμούν ότι ο Ράμα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκλογές.

Η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού

Η πλήρης ανάρτηση του Έντι Ράμα στο X έχει ως εξής:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.

3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας. Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments