Πολιτική

2024: Χρονιά μεταρρυθμιστικών τομών για την κυβέρνηση

2024: Χρονιά μεταρρυθμιστικών τομών για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παιδεία, δικαιοσύνη, υγεία και κρατικός μηχανισμός, τα πρωταρχικά πεδία.

Το 2024, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια ευρεία μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, εγκαινιάζοντας ένα έτος “μεταρρυθμίσεων” σε βασικούς τομείς. Έχοντας επιτύχει τον στόχο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα το προηγούμενο έτος και με τους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανεργία, η κυβέρνηση πατάει το 2024 το γκάζι για να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά και τα οποία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή με τη δεύτερη θητεία της.

Καθώς η καθημερινότητα θα παραμείνει πάντα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, το ετήσιο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο περιλαμβάνει μια πλούσια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις “συμφωνίες” κράτους-πολίτη και τη δικαιοσύνη. Αυτοί οι τομείς σχετίζονται άμεσα με την καθημερινή ζωή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2023, διατύπωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο κύκλος της κρίσης επιτέλους κλείνει και ανοίγει ένας δρόμος προς τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Ας ξεκινήσουμε με τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ως “ιστορική”.

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών – μη κρατικών Πανεπιστημίων, από την οποία αναμένει και επενδύει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να γυρίσει σελίδα στην ανώτατη εκπαίδευση, εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να ανοίξει σειρά προοπτικών, για το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οικονομία, τους φοιτητές αλλά και τους επιστήμονες που θα πιστέψουν και θα δουλέψουν γι’ αυτή.

Ταυτόχρονα, στον τομέα της υγείας, πρόκειται να δρομολογηθούν επιμέρους μεταρρυθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την αύξηση των μισθών για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, με στόχο τη μεταρρύθμιση των διοικητικών και λειτουργικών πτυχών για τη βελτίωση της εικόνας και των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Εντός του 2024, όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, θα εφαρμοστεί επίσης μια μεγάλη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη της χώρας, η οποία θα τροποποιήσει τόσο τον Ποινικό Κώδικα όσο και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, να εμπεδωθεί στους πολίτες η πεποίθηση ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους χωρίς να εμπλακούν σε αργές ποινικές διαδικασίες και να εγγυηθούν ποινές ανάλογες με τις παράνομες. Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι η μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, τόσο σε ό,τι αφορά τις ποινές όσο και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και την αξιοπιστία των ποινικών διαδικασιών.

Η χωροταξική μεταρρύθμιση είναι επίσης “τσεκαρισμένη” στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 2024. Ο οδικός αυτός χάρτης επιδιώκει να καλύψει ένα κενό δεκαετιών με την αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων, ενώ παράλληλα “υλοποιείται” η επέκταση του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση.

Το επόμενο έτος θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των καιρών και των πολιτών που απολαμβάνουν καθημερινά την ψηφιακή εποχή της κρατικής μηχανής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments