Nέα της αγοράς

ΟΔΔΗΧ: Για 10 δισ. ευρώ βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2024

ΟΔΔΗΧ: Για 10 δισ. ευρώ βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Tα 10 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να τα αντλήσει από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων.

Επιπλέον αυτών, 4,19 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβει από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NextGenerationEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.), 1,16 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Τέλος, επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,268 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα ευνοείται και από την δομή του χρέους της αλλά και από την διάρκεια ωρίμανσης η οποία μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης ακόμη και κάτω από πολύ συντηρητικά σενάρια.

Εν τω συνόλω, στα θετικά προστίθεται το γεγονός πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το όριο 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και κάτω από συντηρητικά σενάρια. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως και η Κομισιόν χθες σε έκθεση της έκανε λόγο για χαμηλούς κινδύνους βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments